Folytatódik a hulladékrazzia

Tíz nap alatt tíz kamiont kaptak el és több mint 88 millió forint bírságot szabtak ki az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség munkatársai a legális és illegális nemzetközi hulladékszállítást ellenőrző Demeter II. akcióban.

A megbírságolt kamionokban illegálisan szállított alumíniumot, rezet, magnéziumot és veszélyes hulladékot is találtak a hatóság munkatársai, de több dohány, fa és fémhulladékot szállító kamionnál is voltak problémák. Nemrég fülelték le azt a két kamiont is, amelyek a legnagyobb fogást jelentik: Bulgáriából Belgiumba szállítottak volna csaknem ötven tonna veszélyes hulladékot, amely arzént, szelént és nehézfémeket is tartalmazott. A büntetés tonnánként eléri az egymillió forintot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) összehangolt ellenőrzés ideje alatt összesen tíz kamiont állítottak félre a szakemberek, amelyeket csak a birság kifizetése után fordítanak vissza a határról.

Röszke, Parassapuszta, Záhony, Hegyeshalom, Rajka, Kelebia és Tompa határátkelőit érintette az akció. A Demeter II. akció március 11-ig folytatódik, a főfelügyelőség szakemberei huszonnégy órás szolgálatban vannak. A tárca célja továbbra is az, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek a menetlevelükön nem jelölt veszélyes hulladékot szállítanak. Ezzel meg tudják akadályozni, hogy a szállítmányokat Magyarországon vagy az unió területén illegálisan lerakják vagy felhasználják.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.