Folytatódik a kánikula?

A várható hőség miatt szombatra nyolc megyére ismét figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton késő délután viszont az előrejelzések szerint egy markánsabb hidegfront éri majd el az országot, és többnapos lehűlést hoz. A nagy meleg miatt Békés és Csongrád megyére szombatra másodfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat péntek délután. E szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Öt további megyében – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya – a napi középhőmérséklet 25 fok felett várható, így ezekben elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Reisz András meteorológus előrejelzése szerint szombaton még 28-35 fokig emelkedhet a hőmérséklet, délkeleten lesz a legmelegebb. Késő délután viszont eléri az országot egy hidegfront és ezt követően hűvösebbre, változékonyabbra fordul az idő. Szombaton és vasárnap még elszórtan lehetnek záporok, de heves zivatarok nem várhatók. Vasárnap 22-28 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ehhez hasonló idő várható a jövő hét elején is, az elmúlt napokhoz képest hűvösebb, változékony, szeles lesz az időjárás.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.