Folytatódik a rezsicsökkentés

A külföldi és belföldi nyomás ellenére a Fidesz-KDNP folytatja a rezsicsökkentés politikáját – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kormánypárti frakciószövetség ülése után.

Tájékoztatása szerint július 1-jétől tíz százalékkal csökken a víz, valamint legalább ugyanilyen mértékben a szemétszállítás díja. Ugyanerre lehet számítani a PB-gáz-palackok esetében – amelyekre a tervek szerint hatósági árat vezetnek be – és a szippantás áránál is, minderről pedig a következő két hétben kerülnek az Országgyűlés elé a szükséges törvényjavaslatok. A kéményseprésnél minimum húszszázalékos mértékű díjcsökkentésre tesz javaslatot a Fidesz-KDNP-frakció, amely két hét múlva tér vissza a kérdésre – közölte Rogán Antal.

“A ránk nehezedő, teljesen egyértelmű külföldi és belföldi nyomás ellenére folytatni kívánjuk a rezsicsökkentést” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy “csak az jelent megfizethető mértékű rezsit, amit az emberek is ki tudnak fizetni”. Törekedni kell szerinte arra, hogy az országban ugyanazért a szolgáltatásért, ha lehet, a legtöbb területen hasonló árat kelljen fizetni. Kérdésre közölte, a Fidesz-KDNP frakcióülésén volt vita, de végül ellenszavazat nélkül hozták meg döntésüket. A tájékoztatón Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetője történelmi lépésnek nevezte a közüzemi díjak mérséklését, ugyanis – mint sorolta – az elmúlt negyven évben most először volt rezsicsökkentés, minden családot egyformán érint, és nem a közpénzek, hanem a szolgáltatók profitjának terhére valósul meg.

Rámutatott emellett a rezsicsökkentés kedvező gazdasági hatásaira, így például az infláció mérséklődésére, valamint a reálbér- és reálnyugdíj-emelkedésre. Németh Szilárd azt is mondta, szeretnék, ha nem érnék politikai támadások a rezsicsökkentést. Ezzel összefüggésben kitért a hétvégi kazincbarcikai melegvíz-szolgáltatási problémákra, kifejtve: “Szitka Péter, az MSZP kazincbarcikai polgármestere arra biztatta a szolgáltatókat, hogy a rezsicsökkentésre hivatkozva nyugodtan zárják el a melegvíz-szolgáltatást”. A fideszes képviselő pártja nevében felháborítónak nevezte “ezt a szabotázskísérletet”.

A tavaly áprilisi árakhoz igazodhat a szemétszállítási díjak 2013. július 1-jétől esedékes csökkentése. A parlament erről hétfőn döntött a fogyasztóvédelmi bizottság javaslata alapján. A testület a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló előterjesztéshez nyújtott be módosító indítványt. A törvényjavaslatról egy hét múlva lesz a zárószavazás. A most elfogadott módosítás szerint a szemétszállítási díjaknál a 2012. áprilisi árakat veszik a tízszázalékos csökkentés alapjául. Azaz a szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetnék el a szemétszállításért. Az indoklás olyan lakossági panaszokra hivatkozik, amelyek szerint azóta több helyen nagyobb mértékben emelkedtek a szemétszállítási díjak.

Ajánlott tartalom

Benyújtották a környezetvédelmi engedélykérelmet a nyíregyházi akkumulátorgyárhoz

A kínai Sunwoda Hungary benyújtotta a nyíregyházi akkumulátorgyárának építéséhez szükséges első környezetvédelmi engedélykérelmét - tájékoztatta a projekt kommunikációjáért felelős társaság csütörtökön az MTI-t.