Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
A tanulmányban brit, újzélandi és szingapúri kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek epigenomjában, a DNS molekula környezetében nagyobb arányban voltak jelen változások, gyakrabban tolódtak el az agyagcsere-folyamatok kedvezőtlen irányba. Ez azzal járt együtt, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkezett náluk például elhízás. A vizsgálathoz háromszáz újszülött köldökzsinórjából vettek szövetmintát, majd hat-kilenc éves korukban megnézték testsúlyukat. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknél nagy arányban találtak epigenetikai változásokat születéskor, már ebben az életkorban átlagosan három kilogrammal nagyobb testsúlyúak voltak, mint társaik. A tanulmány szerint ez a hatás nem volt kapcsolatban sem az anya, sem az újszülött testsúlyával, például egy vékony anya kis súllyal született gyerekénél is kialakulhattak ezek az epigenetikai változások. A kutatók úgy vélik, a gyerekek epigenomjában bekövetkezett változások hátterében az anya terhesség alatti étrendje áll, legnagyobb eséllyel az alacsony szénhidrát-bevitel a várandósság első harmadában. Ennek igazolására azonban további vizsgálatok szükségesek. A tanulmányt részletesen a Diabetes című szakfolyóirat ismerteti legközelebbi, jövő héten megjelenő számában.