Fontos a terhesség alatti étrend

Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A tanulmányban brit, újzélandi és szingapúri kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek epigenomjában, a DNS molekula környezetében nagyobb arányban voltak jelen változások, gyakrabban tolódtak el az agyagcsere-folyamatok kedvezőtlen irányba. Ez azzal járt együtt, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkezett náluk például elhízás. A vizsgálathoz háromszáz újszülött köldökzsinórjából vettek szövetmintát, majd hat-kilenc éves korukban megnézték testsúlyukat. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknél nagy arányban találtak epigenetikai változásokat születéskor, már ebben az életkorban átlagosan három kilogrammal nagyobb testsúlyúak voltak, mint társaik. A tanulmány szerint ez a hatás nem volt kapcsolatban sem az anya, sem az újszülött testsúlyával, például egy vékony anya kis súllyal született gyerekénél is kialakulhattak ezek az epigenetikai változások. A kutatók úgy vélik, a gyerekek epigenomjában bekövetkezett változások hátterében az anya terhesség alatti étrendje áll, legnagyobb eséllyel az alacsony szénhidrát-bevitel a várandósság első harmadában. Ennek igazolására azonban további vizsgálatok szükségesek. A tanulmányt részletesen a Diabetes című szakfolyóirat ismerteti legközelebbi, jövő héten megjelenő számában.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.