Fontos lenne, hogy népszerűsítsük a vízivást az iskolások körében

A vízivás fontosságát kiemelten hangsúlyozni kell az iskolások körében – mondta a Belügyminisztérium (BM) egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Bidló Judit úgy rámutatott: a vízfogyasztásnak számos egészségvédő hatása van, amire fel kell hívni a fiatalok figyelmét. “A vízfogyasztás hozzájárul a szervezet optimális működéséhez, hidratál, energiát ad, javítja az emésztést, segítheti a kognitív funkciókat is” – magyarázta. A helyettes államtitkár azt mondta, szemléletváltásra van szükség, mert napjainkban egyre többen fordulnak el a víztől, és térnek át cukros üdítőkre, energiaitalokra. Az energiaitalok fogyasztása a fiatalok körében veszélyes tendenciát indított el, ezért is döntött úgy a kormány, hogy szigorítja az energiaitalok elérhetőségét a 18 év alatti életkorban – tette hozzá.

Bidló Judit kiemelte: a prevenció a legjobb eszköz ahhoz, hogy egészségben éljünk, emiatt az egészségügy területén is fókuszváltás zajlik. “A terápiafókuszú egészségügyről prevenciós fókuszú egészségügyre próbálunk áttérni” – mondta, hangsúlyozva: sokkal többet kell foglalkozni a megelőzéssel. Surján Orsolya, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ népegészségügyi helyettes országos tisztifőorvosa arról beszélt: az iskolai, óvodai kampányok alkalmasak arra, hogy az egész család életmódján változtatni tudjanak. Ezért is vezették be 2010-ben a Happy-hét elnevezésű kampányt, amely a vízivás világnapjához csatlakozva játékos foglalkozásokkal népszerűsíti a vízivást az oktatási intézményekben. Nagyon népszerű a program, 2010 óta több mint egymillió gyermek vett részt rajta – ismertette, megjegyezve: míg 2010-ben 78 iskola vett részt a programban, az idén már 1144 intézmény regisztrált, és tavalyhoz képest 31 ezerrel több gyerek kapcsolódott be.

Surján Orsolya kitért arra, hogy a Happy-hét nemzetközi szinten is elismert: bekerült a WHO ajánlásai közé, és az Európai Bizottság is felvette a jó gyakorlatok közé. Zentai Andrea, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Táplálkozástudományi Főosztály főosztályvezetője hangsúlyozta: a gyerekek mellett a az idősek is fontos célcsoportnak számítanak. Ezért elindítanak egy 12 hónapos kampányt, amely kifejezetten az időseket célozza. Ennek során a közösségimédia-felületeken kínálnak hetente megújuló tartalmakat, videókat, kiadványokat, infografikákat, amelyek mind az idősek egészségi állapotát javító ajánlásokat tartalmaznak. A Happy-hét kampányban díjazzák a részt vevő iskolákat és óvodákat, ezúttal tíz intézmény nyert 150 ezer forintos sportszervásárlási utalványt. Az intézmények képviselői a sajtótájékoztatón vehették át nyereményüket.

Ajánlott tartalom

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat több tagállamban

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.