Fordulat: mégsem okoz agydaganatot a mobil?

Nem mutattak ki összefüggést a mobiltelefon huzamos használata és az agydaganatban való megbetegedés kockázata között dán kutatók a témában végzett eddigi legnagyobb kutatásban.

A szakemberek több mint 350 ezer mobiltelefon-használó adatait kísérték figyelemmel 18 éven át. Közülük 10 729-en betegedtek meg agydaganatban, de még a mobiltelefont több mint 13 éve használó csoport körében is alig fordult elő több megbetegedés, mint a mobiltelefont nem használók csoportjában. A kutatók szerint mindazonáltal nem zárható ki “kicsitől a közepesig terjedő rizikó” azok körében, akik szélsőségesen sokat mobiloznak, vagy több mint 15 éve használják a rádiótelefont. A kutatás eredményét a British Medical Journal című brit orvostudományi szakfolyóirat közölte pénteki számában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) júniusban “esetlegesen rákkeltőnek” minősítette a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzást. A világon már 5 milliárd mobiltelefont használnak.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.