Forgalmi engedéllyel díjmentesen lehet utazni vasúton szerdán

A forgalmi engedéllyel rendelkező utasok díjmentesen utazhatnak vasúton szerdán, az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezendő Európai Autómentes Napon – közölte a MÁV-START Zrt. az MTI-vel.

A MÁV közleménye szerint az autómentes napot azzal a céllal rendezik meg, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kötöttpályás közösségi közlekedés előnyeire, a légszennyezés, a károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés csökkentésének szükségességére.
Az európai kezdeményezéshez a MÁV-START Zrt. is csatlakozott, így szeptember 22-én a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok díjmentesen utazhatnak a személyszállító vasúttársaság járatain. Az ingyenes utazás lehetőségét belföldi utazáshoz, 2. kocsiosztályon veheti igénybe a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója, ha a forgalmi engedélyt a vonaton felmutatja. Viszont 1. kocsiosztály igénybevétele esetén szükséges kifizetni a teljes árú különbözeti díjat, illetve a feláras vonatokon meg kell váltani a pót- vagy helyjegyet – hívja fel a figyelmet a MÁV.
Az ingyenes utazás lehetőségén túl az Európai Mobilitási Héten, így az autómentes napon is az utasok díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat az ország egész területén az arra alkalmas járatokon. A kedvezmény igénybevételének feltételeként az utazás megkezdése előtt díjmentes kerékpárjegyet szükséges váltani a menetjegy mellé.

Ajánlott tartalom

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.