Forgó ház, mely hatékonyan hasznosítja a napenergiát

Hallottunk már napelemekről, melyek nyomon követik a nap mozgását, de most itt van a ház, mely ugyanerre képes. A portugál Casas em Movimento mára már több prototípust tervezett a napenergiával működő otthonok ötletére.

A Casas em Movimento a napenergiával működő otthonok terén alkotott egyedi technológiát, mely nagymértékben növeli az energiahasznosítás hatékonyságát. Guilherme Silva, a projekt egyik vezetője azt mondta, a cél az volt, hogy az épület, amelyben élünk, dolgozunk és legtöbb időnket töltjük, egy fenntartható egység legyen. Elmondása szerint a napraforgó ihlette a ház megtervezését. A napraforgó hatáshoz két mozgásforma szükséges: az épület 180 fokos forgása, és a fotovoltaikus tetőszerkezet forgása, mivel a felület így képes a leghatékonyabban lekövetni a nap helyzetét (és beesési szögét, amely optimalizálja a PV-termelést). Az épület kombinált forgása 25.000 kWh villamosenergiát termel egy évben, ötször annyi energiát, mint amennyire egy ekkora méretű otthonnak szüksége van.

A videóból kiderül, pontosan hogyan működnek ezek az otthonok:

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.