Forradalmasítanák a napenergiát

A Michigani Egyetem kutatói a fény újfajta viselkedését fedezték fel, mely alapvetően megváltoztathatja a napelemek technológiáját.

Stephen Rand professzor és tanítványa, William Fischer felfedezték, hogy ha a fény normális intenzitással halad keresztül olyan anyagon, mint például az üveg, mely nem vezeti az elektromosságot, 100 milliószor erősebb mágneses mezőt képes generálni, mint azt eddig gondolták. Ilyen feltételek mellett, az eredményként létrejött mágneses mező ereje egy erős elektromos hatással versenyezhet. A létrejött optikai elem vezetők nélkül eredményezi a töltés-elkülönülést, így az új technológia megvalósításához csak lencsékre van szükség, hogy azok a fényt a megfelelő irányba vezessék. Az új technológia egyszerűbb, és a háztartások számára is költséghatékonyabb lenne.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.