Forradalmi módon hasznosítják újra a napelemeket

Ha a napelemek életciklusa lejár, akkor sem kerülnek a hulladéklerakóba, mert egy francia cég megtalálta a módját az újrahasznosításuknak.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A francia start-up cég, a Rosi Solar olyan ipari megoldást fejlesztett ki, amely állítása szerint képest a magas tisztasági fokú szilícium, ezüst, és réz visszanyerésére a napelem modulok életciklusának végén. A vállalat technológiájának alapja a pirolízis folyamata, ami lehetővé teszi a cellák különböző anyagainak elkülönítését. A Grenoble-i székhelyű Rosi Solar új megoldást dolgozott ki a fotovoltaikus ágazatból kikerülő nyersanyagok újrahasznosítására és újrafelhasználására. A start-up cég olyan megoldással állt elő, ami hő segítségével és kémiai úton végzi a szétválasztást a kiemelkedő tisztaságú szilícium és más fémek visszanyerése érdekében; ezek a fotovoltaikus cellák gyártása során és a napelempanelek életciklusának végén elvesznének. A Rosi Solar alapítására 2017-ben került sor és azóta számos cég és intézmény érdeklődött iránta, amelyek jelenleg támogatják: Franciaország környezetvédelmi szerve, az Ademe, a francia befektetési bank, a BPIF France, a francia környezetvédelmi szolgáltató, a Veolia, és különösen az Európai Unió programjai. A vállalat technológiájának alapja a pirolízis folyamata, ami lehetővé teszi a cellák különböző anyagainak elkülönítését. A pirolízist általában szerves anyagok oxigén jelenléte nélküli bontására használják. Ez a folyamat köztudottan kiváló teljesítményt és kiemelkedő ciklus stabilitást biztosít. A szénből koksz előállítása mellett etilén, szén és vegyi anyagok kőolajból, szénből, sőt fából történő előállítására is alkalmazzák a vegyiparban.

„Az ezüst 0,1%-ánál kisebb arányban található meg a napelemeknek, azonban értéküknek jelentős százalékát képviseli” – közölte Yun Luo, a Rosi Solar társalapítója és elnöke a pv magazine-nal, és megjegyezte, hogy kisebb mértékben ugyanez az elv érvényes a szilíciumra, a rézre, sőt még az üvegre is, ha kiváló minőségű vagy még inkább ha .magas tisztasági fokú. „Innovatív eljárásunk a fémeket és a cellákat oly módon választja szét, hogy fennmaradjon az anyagok tisztasága” – fogalmazott.

A Rosi Solar nem csak az enyhe hőkezelésen és vegyi eljáráson dolgozott, ami lehetővé tette az értékes fémek és anyagok kinyerését, hanem azon a most már szabadalmaztatott folyamaton is, amelynek eredményeként a szilícium is visszajuttatható a különböző iparágakba. Az Ademe a módszertan ellenőrzésével járul hozzá a sikerhez saját, szilícium megtisztításának elvégzésére vonatkozó kutatási eredményei felhasználásával, ezek „különösen az első projektünkből származna, amelyek a lapkák feldarabolásával visszanyert szilícium minőségére összpontosítottak” – fejtette ki Luo. A koncepció igazolása érdekében 2019-ben egy második projektre is sor került a Veolia bevonásával, az Ademe az ipari prototípus társfinanszírozójaként csatlakozott. A Rosi Solar ügyfelei mind potenciális felhasználói ezeknek az anyagoknak, különösen a vegyipar területén, írta az mnnsz.hu.

Több évnyi kutatást és partnerséget követően a vállalat most rátér saját, a környezetre elhanyagolható hatást gyakorló újrahasznosítási megoldása ipari léptékű felhasználására. Az ország más szereplőivel közösen és gyakran európai kezdeményezések részeként törekszik a használt napelemcellákból a szilícium és az ezüst kinyerésére irányuló technológiája népszerűsítésére, hogy a visszanyert, magas tisztaságú anyagok piacra leljenek a szolár ágazaton belül.

Franciaországban a Sorem nevű cég 2021 júliusában ezt az áttörésnek számító technológiát és az Envie 2E Aquitaine kapcsolódó logisztikai és előfeldolgozási szolgáltatásait választotta ki egy pályázat keretében, amely az életciklusuk végére érkezett fotovoltaikus modulokra összpontosít. A La Mure in Isère területére tervezett új létesítményében a vállalat az üvegmentes laminált lapokat fogja feldolgozni a szilícium és a fémek kivonása érdekében. „Ez az első kereskedelmi szerződésünk” – jelezte Luo, majd hozzátette, hogy a létesítmény építését 2021 júliusában kezdték meg, az üzembe helyezést pedig 2000 negyedik negyedévére tervezték. Az üzem évente körülbelül 3 000 tonna napelempanelt képes újrahasznosítani, ami nagyjából három tonna ezüstnek és 90 tonna szilíciumnak felel meg.

Németországban a Rosi Solar részt vesz a ReProSolar projektben, amelyet a Veolia német leányvállalata irányít a Flaxres, az Evonik, a Technalia és a Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (French National Center for Scientific Research) részvételével; céljuk most először a napelemek moduljaiban található összes részegység szétválasztása, így kívánják bemutatni, hogy milyen magas hozzáadott értéket képvisel a napelempanelek ipari léptékben történő újrahasznosítása. Az EU 4,8 millió EUR összegű hozzájárulásával látványosan támogatja a projektet az EIT Rawmaterials révén, amelynek célja az innováció jelentős fejlesztése a nyersanyagok szektor vonatkozásában a tudás, a tapasztalatok és a szakértelem megosztása segítségével. „Még csak a kezdetén járunk a napelemmodulok újrahasznosításában várható áradatnak” – magyarázta Luo, aki növekedést prognosztizál.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.