Forradalmi szennyvízkezelő megoldás

A világ bizonyos részein, például India szegényebb területein a szennyvíz az utcán vagy árkokban folyik, ahonnan egyenesen nyílt vizekbe jut.

Ez a kellemetlen szag mellett komoly veszélyeket is rejt magában, ebben a kezeletlen szenyvízben ugyanis könnyen szaporodnak például a legyek, melyek súlyos betegségek hordozói is lehetnek. A probléma megoldása természetesen egy modern csatornázási rendszer kiépítése lenne, amellyel ezeket a kórokozókat megfelelően ki lehetne szűrni. Ez persze komoly erőforrásokat igényel, így pédául Mumbai nyomornegyedeiben ez szóba sem jöhet. Amíg ezeken a területeken is kiépül a megfelelő infrastruktúra, addig egyszerűbb és olcsóbb megoldások szükségesek. Az egyik lehetőség a BiOWISH terméke, egy újfajta biokatalizátor, melyet naponta mindössze tíz percen keresztül kell alkalmazni a szennyvízben. A gyártó szerint az Aqua névre hallgató készítmény más katalizátoroknál gyorsabban hat, és semmilyen szennyező anyagot nem tartalmaz. Szennyvízkezelő hatását a gyakorlatban is tesztelték az indiai Pune városában, ahol lényegesen lecsökkent a legyek száma, ezzel csökkentve a potenciális kórokozókat. Ez persze a gyártó saját kutatási eredménye, a termék széleskörű alkalmazása előtt független megerősítésre is szükség lesz. Az azonban mindenképpen előnyös, hogy az Aqua egy hagyományos csatornázási rendszer költségének 5 százalékába kerül.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.