Főtáv: a távhőszolgáltatás terjedése csökkenthetné a szmogot Budapesten

A távhőszolgáltatás nagyobb arányú elterjedésével jelentősen csökkenne a levegő szennyezettsége Budapesten a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. modellszámítása szerint – hangsúlyozta Herpai Attila, a társaság kommunikációs csoportvezetője egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Számításaik szerint, ha Budapesten 10 ezer háztartás vagy közület váltana gáz-, illetve fafűtésről távhőre, az évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást; 27 tonnával mérsékelné a levegőbe jutó nitrogén-oxid, 3 tonnával a kén-dioxid és 13 tonnával a por mennyiségét.

Az egyedi fűtési rendszerek fajlagosan magasabb károsanyag-kibocsátása miatt az elmúlt évek adatai alapján a légköri károsanyag-koncentráció nő a fűtési idényben, az átlaghőmérséklet csökkenésével a szén-dioxidon kívül más légszennyező anyagok – köztük a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok és a szálló por –  koncentrációja is erőteljesen emelkedett – mondta.

A modellezésből az is látszik, hogy a kén-dioxid-koncentráció növekedésének egyértelmű oka a lakossági fűtés elavult jellege, mivel a korábban károsanyag-kibocsátó erőműveket mindenütt felszerelték kénleválasztóval, a közlekedésben felhasznált üzemanyagok kéntartalma a nulla közelébe csökkent – ismertette Herpai Attila.

A szén-monoxid-koncentráció emelkedése is visszavezethető a lakossági szektor tüzelőanyag-felhasználására, az elmúlt években az üzemanyag-fogyasztás visszaesett, a válságidőszakban megállt az ipar és a hazai erőművek termelésének növekedése.

Herpai Attila hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a távhőt tekintik az egyik legfontosabb eszköznek az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság, a környezet- és klímavédelem, valamint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása, illetve az importfüggőség csökkentése szempontjából.

Magyarország adottságait tekintve a geotermikus energia, a biomassza, és – elsősorban a fővárosban, valamint a régióközpontokban – a kommunális hulladékok távfűtési hasznosítása rejt hatalmas lehetőségeket – emelte ki.

Számításuk szerint az európai uniós távhő-lefedettség megkétszerezése évi 2100 petajoule-lal, azaz Svédország teljes vagy Magyarország több mint kétszeres felhasználásával csökkentené a primer energia-igényeket – mondta Herpai Attila.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.