Főtáv Zrt.: júliustól 6,7 százalékkal emelkedik a távfűtési hődíj

A földgázárak emelkedése miatt július 1-n átlagosan 6,7 százalékkal emelkedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége – közölte a Főtáv Zrt. szerdán az MTI-vel.

Egy átlagos lakás esetén – a kedvezmények figyelembe vételével – az éves távhőköltség így 200.000 forint lesz. A díjemelkedés ellenére a távfűtés a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten – jegyzi meg a társaság, hozzátéve: a Főtáv már idén olyan fejlesztésekbe kezd, amelyekkel közép- és hosszútávon csökkenhetnek a fogyasztói költségek.
Emlékeztetnek rá: az idén 2010 január 1-én és április 1-én is  növekedtek az energiadíjak, nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. A Főtáv Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-jén érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak később változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj – amelyre a vállalat a hatékonyságnöveléssel tud hatni – változatlan marad. A hődíj bruttó 2.921 forintról 3.222 forintra növekedik gigajoulonként. Egy átlagos lakást figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer forintról 139 ezer forintra változik a díjnövekedés hatására.
Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer forint lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a Főtáv Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti tárgyalások eredményeként a lakosság számára adott hőár-kedvezmény.
Így az éves távhőköltség egy átlagos méretű fővárosi lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer forint körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer forintot.

A budapesti távhő-ellátásban jelenleg 96 százalékot tesznek ki a földgázalapú technológiák. A társaság tervei szerint ez 2020-ra 77,9 százalékra csökkenhet.
A Főtáv Zrt. áprilisban írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, amelynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.
Emellett a tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely évi mintegy 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé.
Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 kilométer hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi.
A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kerülő erőművek és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkennek majd – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott tartalom

Áder János a klímaváltozásról, az energiaválságról és az unió szankciós politikájáról

Áder János a klímaváltozásról, az unió szankciós politikájáról is beszélt abban a pénteken megjelent interjúban, amit a Vas Népének adott. A volt köztársasági elnök az általa alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programsorozatának keretében a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tartott előadást Szombathelyen.