Foto-bioreaktort helyeztek üzembe

Az Első Magyar Algatechnika Kft. algakutatási centrumában az algatechnológia segítségével és a KMOP pályázat támogatásával megépített foto-bioreaktor próbaüzembe helyezésével az első lépést megtette annak a megcélzott fejlesztésnek az elérése érdekében, hogy immár Magyarországon is nagyüzemi mennyiségben állíthassanak elő biomasszát, megújuló energia alapanyagokat, humán és állati táplálék-kiegészítőket, valamint értékes kozmetikai- és gyógyszeralapanyagokat.

Az Első Magyar Algatechnika Kft. (illetve jogelődje az Intelcom Mérnöki Kft.) négy évvel ezelőtt, 2007 tavaszán – környezettudatos üzletpolitikájába illeszkedően – döntött a megújuló energiák támogatásáról, így algakutatásai megindításáról. Kísérleti alga-előállító foto-bioreaktorukat már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt EU pályázatán elnyert forrásból építették. Kutatásaik mind az algából nyerhető hasznos alapanyagokra, mind pedig a maximális széndioxid lekötés elérésére kiterjednek. 2010. március 23-án az Intelcom Mérnöki Kft. és a GREENFLOW CORPORATION Zrt. egy algakutatási centrum és egy – Európában újszerű – bioalga üzem létrehozását célozta meg, közös szándéknyilatkozatuk aláírásával. A terv már akkor az volt, hogy az algatechnológia alkalmazásával Magyarországon is nagyüzemi mennyiségben állítsanak elő bio-üzemanyagot, biomasszát, valamint értékes kozmetikai- és gyógyszeralapanyagokat.

foto-bioreaktor

 
2011. április 21-én egy újabb lépés az algakutatási centrum és egy újszerű bioalga üzem létrehozása felé: a KMOP 1.1.4-09/2010-0090 számú “Az ipari algatermelés problémáira megoldást nyújtó, innovatív alga biomassza termelő eljárás és foto-bioreaktor kifejlesztése” című pályázat kedvező elbírálása és a támogatási szerződés aláírása lehetővé tette a projekt indítását, környezetbarát gyártási technológiák alkalmazását. Jelen esemény a KMOP pályázat keretében megépített foto-bioreaktor próbaüzembe helyezése, a szakmai partnerek és érdeklődők számára történő bemutatása, a sajtó nyilvánossága előtt. Az algák termelési technológiájának kidolgozása során természetes vizeinkben élő, ipari feldolgozás szempontjából hasznos anyagot (keményítő, neutrális lipidek, telítetlen zsírsavak, pigmentek, stb.) termelő algatörzseket izolálnak laboratóriumban, steril körülmények között. Meghatározzák az izolált törzsek optimális szaporodási körülményeit, hasznosanyag termelő képességüket és azok ideális körülményeit.

foto-bioreaktor

A technológiai fejlesztés során üzembe állítottak egy félipari (4000 l-es) folyamatosan, illetve szakaszosan is működtethető foto-bioreaktor rendszert. A laboratóriumi tesztelés során a célként megjelölt terméket “túltermelő” törzseket a megfelelő ”scale up” szakaszok (mennyiségi léptékváltások) beiktatásával oltják a foto-bioreaktor rendszerekbe. Az algaszaporítás tiszta anyagok felhasználásával, kontrollált körülmények között történik. A működtetés során a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján meghatározzák a reaktor paramétereit a maximális hasznosanyag-kinyerés és a költséghatékony üzemeltetés figyelembevételével. Az üzemeltetés által szerzett tapasztalatok alapján nagyléptékű (több száz hektoliteres) fotobioreaktor rendszerek tervezését célozták meg, ahol az igény szerinti ipari termelés megvalósulhat meg. Az így előállított algatermékek felhasználása igen széleskörű.

 
Mivel az algaeredetű termékek, kivonatok értékes, egyedi, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, antioxidánsokat, színanyagokat – tartalmaznak, egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket táplálék kiegészítőként, preventív szerként az egészségmegőrzésben és a testápolásban, valamint terápiás szerként a gyógyászatban. Új irány az ipari, energetikai szektorban történő felhasználás. Az algák a fényenergiát és a szén-dioxidot a szárazföldi növényekhez képest többszörös hatékonysággal alakítják át kémiai energiává. Az így termelt alga-biomasszát közvetlenül megújuló energia forrásként, vagy olaj, keményítő, cukor tartalmát közvetve – biogáz termelés adalékanyagként, vagy bio-üzemanyag előállítására – lehet hasznosítani.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. EarthDreamsonline.com

    Ez a rendszer közel tíz éve hozzáférhető egy Európai gyártó kínálatából, ez egy gyenge másolata.