Fővárosi csapat nyerte a Volvo Adventure pályázatát

Az észak-pesti Homoktövis Természetvédelmi Terület és a dunakeszi tőzegláp egyedi élővilágának megmentéséért munkálkodó fővárosi diákcsoport, a Green Guards nyerte idén a Volvo Adventure nevű pályázat hazai fordulóját, így ők képviselhetik Magyarországot a verseny júniusi svédországi döntőjében.

A pályázat az autógyártó és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) idén tízéves jubileumát ünneplő közös kezdeményezése, amelyet Magyarországon harmadszor hirdetettek meg – olvasható a Volvo Autó Hungária közleményében. A versenyre 13 és 16 év közötti fiatalok jelentkezhettek 2-5 fős csapatokkal, a diákokat egy tanár is segíthette. A gyerekeknek egy lakókörnyezetükben fellelhető környezetvédelmi problémára kellett megoldást kidolgozniuk és megvalósítaniuk. A pályázatnak a kutatás és tervezés mellett a probléma megoldásának menetét és annak eredményeit is tartalmaznia kellett.

 
A hazai fordulót a Green Guards, a budapesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ általános iskolájának csapata nyerte, így ők képviselhetik az országot a június 5. és 9. közötti göteborgi nemzetközi döntőn, amelynek fődíja tízezer dollár, második és harmadik díja pedig hat-, illetve négyezer dollár. “A hazai elődöntőn diadalmaskodó újpesti iskola a Homoktövis Természetvédelmi Területért, illetve a dunakeszi lápért tett erőfeszítései kézzel fogható eredményekhez vezetettek. Kitartó munkájuk hozzájárult ahhoz, hogy különböző civilszervezetekkel együttműködve, hatósági segítséggel sikerült megmenteni a tőzegláp élővilágát a kipusztulástól” – idézi a közlemény Bodrogai Gábort, a svéd autógyártó hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatóját.

 
Az idei elődöntőre összesen 259 lelkes csoport nevezett be a világ 46 országából. A beérkezett munkákat először a svéd zsűri tagjai értékelték, az országonkénti elődöntőkön már csak azok a csapatok vehettek részt, amelyek pályázatát a skandináv szakértők a legmagasabb pontszámmal jutalmazták. A magyarországi zsűri elnöke Schlosser Tamás, a National Geographic főszerkesztője volt. A megosztott második helyezést a kiskunhalasi KRK Szilady Áron Gimnázium tanulói és a gödöllői Török Ignác Gimnázium Compostyle nevű csapata szerezte meg.

Ajánlott tartalom

Egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer

A tudósok szerint az enset, egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer, és életmentő választ adhat az éghajlatváltozásra is - írta a BBC News.