Fővárosi Közterület-felügyelet: tilos a hóvirág leszedése és árusítása

Tilos a törvény által védett hóvirág leszedése és árusítása, akár tízezer forintra is büntethető egy szál hóvirág leszedése vagy birtoklása 2005 óta Magyarországon – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Közterület-felügyelet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A természetvédelmi törvény 2001-es módosítása óta a hóvirágot kiemelt védelem illeti meg, vagyis tartása, gyűjtése, adás-vétele, cseréje büntethető – olvasható.
Mint írták, mivel egy szál hóvirág esetében a büntetés akár tízezer forint is lehet, nagyobb mennyiség begyűjtése vagy eladása – 100 ezer forint felett – már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető és büntethető.
A hóvirággal kapcsolatos ellenőrzéseket a közterület-felügyelők és a természetvédelmi őrszolgálat végzik.
A közlés szerint a hóvirág megjelenésének időszakában a nőnap közeledtével a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai fokozattan ellenőrzik a hóvirág közterületen történő árusítását.

A felügyelők elsősorban azt figyelik, hogy a virágárusnak van-e engedélye az árusításra. Ha nincs, akkor helyszíni bírságot szabnak ki, amely háromezertől akár húszezer forintig terjedhet. Ha pedig az árusnál hóvirágot is találnak, akkor az illetékes szabálysértési hatósághoz történő előállítás szabályai szerint járnak el. Ott aztán szakértők tisztázzák majd, hogy környezetvédelmi szabálysértés is történt-e – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.