Franciaország európai etanol nagyhatalom

Rotterdam Európa talán legforgalmasabb kikötője, amely jelentős kapocs az európai és a világgazdaság között. A kikötői hatóság nemrégiben közzétett beszámolója szerint a város kikötőjén áthaladó bioüzemanyagok mennyisége 2010-ben 12 %-kal, 4,6 millió tonnára csökkent.

Ez számszerűsítve 1,5 millió tonna biodízelt, 2,2 millió tonna bioetanol és 0,9 millió tonna ETBE-t (növényi eredetű oktánszámnövelő adalék) jelent. A bioetanol forgalom 25 %-a azonban az elmúlt évekhez képest még mindig Franciaországból származik. Ugyanakkor jelentősen csökkent a brazil import, míg az Egyesült Államok jelenléte erősödött. A Hatóság szerint azonban ez csak ideiglenes állapot, véleményük szerint idén növekedni fog az áthaladó bioüzemanyagok mennyisége. Ezt a feltevésüket arra alapozzák, hogy az EU több tagállamában is megnövelték az üzemanyagok megújuló tartalmának törvényben előírt részarányát.

 
Amíg a 2008-ban a behozatal 50 %-át tette ki a brazil import, ez 2010-re már csak 10 % volt. Ennek legfőbb oka, hogy a dél-amerikai ország által előállított termékek nagy része nem felel meg az EU előírásainak. Az így keletkezett áremelkedés viszont kedvezett az USA-ból származó olcsóbb import megjelenésének. A forgalom legnagyobb részét – egynegyedét – azonban továbbra is Franciaország mondhatja magáénak. Export terén Skandinávia és Nagy-Britannia – utóbbi több mint 50 %-os részaránnyal – volt a két legfontosabb célterület.

Ajánlott tartalom

Klímasemleges működést ígér 2035-re a Toyota

Nyugat-Európában 2035-ben már csak zéró károsanyag-kibocsátású (Zero-Emission Vehicle, ZEV) modelleket hoz forgalomba a Toyota, addigra a vállalat globális gyártása is karbonsemleges lesz - közölte a japán autógyártó az MTI-vel.

Egy hozzászólás

  1. Kedves Jolanda!

    Köszönjük észrevételét ,de ha médiában dolgozó ember lenne akkor tudná, hogy az oldalak egymás cikkeit és más hírügynökségek anyagait szemrebbenés nélkül átemelik. Ezzel nem felmentve a blogot természetesen. A többi cinikus és valóságra abszolút nem épülő kommentjét visszautasítom.
    László