Franciaország megtorpant a zöld energia terén

Több évvel azután, hogy a megújuló energiák termelése és az általános fogyasztás 2007 után növekedésnek indult, 2011 a csalódás éve volt.

A megújuló energiák (vízi erőművek, nap- és szélerőművek) valamint a megújuló termikus energiák ( biomassza, geotermia, és napelemek) által termelt villanyáram termelése Franciaországban a CGDD ( Commissariat general au developpement durable) július 19-i jelentése szerint 12,5 %-al esett vissza. (Aiolus News) A CGDD szerint riadalomra nincs ok, mivel ez a visszaesés a 2010-ben 11,3% -os és 2009-ben 3,5%-os növekedést követi, és az a cél, hogy 2020-ban 23%-os részesedést érjenek el a megújuló energiák a teljes energiafogyasztásban,- mint ahogy azt az Európai Bizottságnak átadott akciótervben rögzítették, – nincs veszélyben. „Nem vagyunk túl távol a kitűzött céltól – mondja Pierre-Franck Chevet a DGEC ( Direction general de l’energie et du climat) igazgatója. De a ritmust bizonyos szektorokban fel kell gyorsítani” A cél megvalósításának mértéke 2011-ben 94 %-os volt. De e mögött az eredmény mögött jelentős egyenlőtlenségek rejtőztek.

A mérleget összeállító szakértők szerint a globális energiafogyasztás visszaesésének okai lényegében alkalmi tényezőkkel voltak összefüggésben. A vízierőművekből származó villamos energia 25 %-os csökkenése a 2011 évi nagy szárazságnak tudható be, különösen tavasszal és ősszel. A folyóvizek és a víztárózok szintjétől függően csökkent a termelés 51 TWh-ra, majdnem az 1976-évi nagy szárazság szintjére 49 TWh-ra zuhant vissza. „ A 2011 évi jelentős növekedés a szélenergia és a napenergia terén nem tudták kompenzálni a vízi energia példa nélküli csökkenését” állapítja meg a mérleg. Céline Rouquette, a CGDD statisztikai igazgató helyettese a visszaesés egy másik fontos elemére hívja fel a figyelmet: „2011-ben minden egyes hónap melegebb volt, mint a megelőző harminc évben, s ezért a fogyasztás, különösen a fűtés terén, visszaesett”. Ezen a „vitatott” képen túl-, mint a beszámoló megjegyzi- a megújuló energiák részesedése Franciaországban igen gyenge: az elsődleges (közvetlenül természetes elemekből származó) energia 7,9 %-a, francia és 13% az európai mutatók szerint.

Amíg a fának és a vízi energiának az elsődleges energiatermelésben 46, illetve 20 % részesedése van, a szélenergia 5,4%-ot, a biogáz 1,8%,-at a napenergia pedig 1,2%-ot ér el. „Erről a szektorról folynak a viták, de az igazi tét elsősorban a hőenergia kérdése, különös tekintettel az épületek felújítására „- emlékeztet M.Chevet. Az energetikai átállásról szóló konferencián, amelyet ősszel, a szeptember 14-15-re tervezett környezetvédelmi konferencia után, tartanak meg, ezekről, a paraméterekről fognak vitát nyitni. E tanácskozás vitájának alapjául a 2011 évi mérleg fog szolgálni.

Hogyan lehet helyettesíteni a nukleáris energiát, amikor annak egy része csökken (például a fessenheim-i erőmű bezárása)? A megújuló energiák telepítésének kapacitása 2020-ig el kell hogy érjen 35 GW-ot. „Az elkövetkező tíz évben az országtól olyan ipari erőfeszítést kell elvárni, ami hasonló volt az 1970-1980-s évekéhez, amikor a nukleáris parkot építettük” – mondja a DGEC igazgatója. A viták nem egyszerűek. Például a tűzifás energiatermelés jó a megújuló energiák részaránya szempontjából, de rossz az egészség szempontjából, mivel erős a káros gázok kibocsátása. A szárazföldi szélenergia fejlesztése regionális sémákat igényel, aminek a teljesítése nem mindig könnyű: a táj szennyezése, az ingatlan tulajdonok, és a szabályozások sokfélesége miatt. A 22 regionális sémából, amelyeket 2012. júniusig kellett elkészíteni, mindössze hetet írtak alá.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.