Merész tervre tette fel jövőjét Frederikshavn, a kis dán kikötőváros: 2015-re el akarja érni, hogy - elsőként a világon - teljes energiafogyasztását megújuló energiaforrásokból fedezze.

Frederikshavn megújuló energiával újítja meg jövőjét

Merész tervre tette fel jövőjét Frederikshavn, a kis dán kikötőváros: 2015-re el akarja érni, hogy – elsőként a világon – teljes energiafogyasztását megújuló energiaforrásokból fedezze.

A Dánia északi részén zöld dombok alatt, a Kattegat tengerszoros partján megbúvó egykori haditengerészeti támaszpont hét év alatt szeretné megvalósítani zöld forradalmát: a tiszta energia technológiájának kirakatává kíván válni, olyan településsé, amely a világ minden városának mintát jelent.

A zöldenergia terén élen járó skandináv országban már született ilyen példa: a kis Samsoe sziget áramellátását teljes egészében a helyben felállított szélerőművek biztosítják, a fűtőenergia 75 százalékát pedig napelemes pannókból és biomasszából nyeri. A “Frederikshavn energetikai város” elnevezésű projekt dimenziója azonban sokkal nagyobb. A 25 ezer lakosú város energiaszükségletének ma csak a negyede ered zöld forrásból. A polgármesteri hivatal által 2008-ban meghirdetett projekt értelmében azonban 2015-re a szélerőművek által termelt áram, a biogáz, a szemétből és a mezőgazdasági hulladékból nyert energia biztosítja majd a város működését.

Több nagyvállalat is felkarolta a kezdeményezést, így a Dong Energy nevű cég is támogatja. A beruházás 1-1,5 milliárd dán koronába (40-60 milliárd forint) kerül, az összeget olyan magáncégek biztosítják, mint ez a vállalat. Erik Soerensen polgármester elmondta az AFP-nek: a városi tanács egységesen támogatja a tervet.
A zöldenergiára alapozott terv a polgármester szerint nagy lehetőséget nyit az új környezetvédő technológiák fejlesztésére és munkahelyeket teremt a városban, amelyet a hajóépítő dokkok bő egy évtizede történt, hétezer munkahely elvesztésével járó bezárása nagyon megviselt.

Frederikshavn városát 2006-ban javasolták a projekt színhelyéül a legkiválóbb szakértők, akik ideális helynek tekintik egy olyan kísérlethez, amely bebizonyíthatja, hogy a már létező technológiával lehetséges néhány év alatt 100 százalékosan áttérni a fosszilis energiáról a megújuló energiaforrásokra. A várost meglátogatta Al Gore volt amerikai alelnök, az ismert környezetvédő is.

Frederikshavn vezetőit komolyan aggasztja a klímaváltozás perspektívája – mondta el a polgármester. Ezért tették fel maguknak a kérdést: miért ne lehetne éppen az ő városukkal kezdeni az éghajlat felmelegedése elleni küzdelmet, az üvegházhatású gázokat nem termelő energiafajtákra való áttérést?

A városvezetés mindent megtesz azért, hogy a beruházó cégek anyagi ereje mellé elnyerje Frederikshavn lakosságának és a kormánynak a támogatását is. Már megépült egy 8000 négyzetméternyi napelemes pannóból álló telep, amely egy távfűtőközpontot működtet. Illetékese, Flemming Soerensen azonban attól tart, hogy a kormány csak szavakban támogatja a megújuló energiára való áttérést, de a szükséges eszközökkel adós marad.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.