Függő cserepes lámpák borítják el Hollandia utcáit

A tervezés egyik legkielégítőbb pillanata, amikor sikerül két, látszólag össze nem passzoló elemet összeházasítani, majd miután ez megtörtént, sokkal többről lesz szó, mint csupán részek összege.

Pontosan ez történt a hollandiai Eindhoven kis sétálóutcáján, amely számos virágtartó és világítótest kompozíciójával tarkított, és mely inkább tűnik rendetlenségnek, mint például funkcionális tárgynak. A BYTR design cég mert foglalkozni a kérdéssel, a problémás akadályokat egyedülálló, elegáns lebegő, élő lámpaernyőkké varázsolta. A design, melyet egyszerűen GREENSPOTLIGHT-nak neveznek, azonnal átütő sikert aratott. Ki ne szeretné ezeket a leveles lógó világítótestek, melyek nem vesznek el helyet tőlünk a járdán?

A fények diszkrét kábeleken lógnak az utcai falak között.
A GREENSPOTLIGHT része egy nagyobb projektnek, az úgynevezett „Greenspots Eindhoven”-nek, amelyben az eindhoveni helyhatósági megbízta a BYTR-t, hogy az keressen több alkalmat, mely során több zöld városi programot lehet megvalósítani a város központjában. Eindhoven az egyik legkörnyezettudatosabb holland városként ismert Hollandiában. Ezt a büszke tényt még láthatóbbá szeretnék tenni. Jelenleg a város öko-barát mivolta némiképp beárnyékolódott, köszönhetően az esetlen betonszerkezeteknek, amelyekről minden lerí, kivéve, hogy zöldek lennének.
Reméljük Eindhoven zöldülése hasonlóképp folytatódhat kívülről, mint amilyen belülről.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.