Függőleges napelemeket állítanak az Alpokban

Több mint 1200 darab napelem modult fognak telepíteni 2 100 méteres tengerszint feletti magasságban, egy gát déli oldalán. Az EWZ közműcég tervei szerint a létesítmény még idén el fog készülni.

Eldördült a startpisztoly Svájc első olyan napelem erőművének megépítéséért folyó versenyben, amelyet az Alpok magas régiójában fognak telepíteni, írta az mnnsz.hu. A svájci elektromos közmű szolgáltatással és atomenergia előállítással foglalkozó Axpo nemrégiben jelentette be, hogy megkapta a jóváhagyást egy 2 MW-os erőműnek a Muttsee víztározó gátján történő elhelyezésére, ezután a köztulajdonban lévő EWZ hasonló tervekkel állt elő. A svájci székhelyű EWZ ebben a hónapban kapott jóváhagyást egy 410kW-os napelem sor elhelyezésére Bergellben az Albigna gáton, 2 100 méteres tengerszint feletti magasságban. A projekt, amelyet csaknem 400 méterrel alacsonyabb tengerszint feletti magasságú helyszínre terveztek, mint a Muttsee-i létesítményt, több mint 1200 modul telepítését foglalja magában júliustól kezdődően, és várhatóan évente körülbelül 500 MWh tiszta energiát fog előállítani.

2018 májusában az EWZ kísérleti projektet indított a helyszínen „pár” panellel. Most még többet fognak telepíteni a gát délre néző oldalán, és a közműcég arra számít, hogy még idén be fogják tudni fejezni a létesítményt, amelyhez hálózati csatlakozást is biztosítottak. Az Axpo projektet várhatóan jövő nyáron fejezik be. Az Albigna gáton végzett kísérleti projekt a vártnál több energiát termelt, és az Axpo kiemelte az Alpok magas régiójában működő fotovoltaikus rendszer – az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon működőkhöz képest – magasabb hozamait. A magasabb alpesi területen előre látóan az éves hozam felét a téli hónapokban fogják megtermelni a rendszerek a hegyekben tapasztalt intenzív napsütésnek és a hóréteg fényvisszaverő hatásának köszönhetően.

A svájci kutatók a megszokottnál meredekebb szögben javasolták elhelyezni a napelem paneleket, mert ez nagyobb napenergia hozamot eredményez a magasabb, hóval borított tengerszint feletti területeken, és a becslések azt mutatják, hogy az ilyen helyszínek hozzájárulhatnak az ország Svájci energiastratégia 2050 (Swiss Energy Strategy 2050) nevű célkitűzésének eléréséhez, amelyben szerepel öt atomerőmű kivezetése is tervezett életciklusuk végén.

Kép: EWZ

Ajánlott tartalom

Minden lakástulajdonost érinteni fognak az új szabályok, megérkeztek a részletek

Novembertől lépnek életbe az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványaira vonatkozó új szabályok.