Fukusima 2-3-as reaktorában is leolvadtak a fűtőelemek

A fukusimai atomerőmű 2-es és 3-as reaktorában is részlegesen leolvadhattak a fűtőelemek – közölte kedden a balesetet szenvedett létesítmény üzemeltetője, a Tepco cég. A japán kormány eközben független vizsgálóbizottság felállítását határozta el.

A Tepco energetikai társaság tokiói közleményének értelmében a Fukusima-1-es atomerőmű mindhárom, a március 11-i természeti csapás idején üzemben lévő reaktorában már a válság kezdeti szakaszában részben cseppfolyóssá váltak a fűtőelemek, mivel az erőmű hűtőrendszerét megrongálta a térséget sújtó rendkívüli erejű földrengés és a nyomában érkező hatalmas szökőár. A kormány és külső szakértők már korábban is valószínűnek mondták, hogy mindhárom reaktorban bekövetkezett az atomerőmű-balesetek egyik legsúlyosabb lehetséges fejleménye. Az üzemeltető erről sokáig csak mint lehetőségről beszélt, s csak két hete csütörtökön ismerte be, hogy az 1-es reaktorblokkban teljesen leolvadtak a fűtőelemek.

 
A társaság vezetői most megerősítették, hogy az erőmű május eleje óta vizsgált adatai arra engednek következtetni, hogy ugyanez a folyamat játszódott le a 2-es és 3-as reaktorban is, azaz a fűtőelemek nagyobbrészt ezekben is cseppfolyóssá váltak, és a sugárzó anyag olvadéka jelenleg a (nyomás alatt lévő) reaktortartály aljában terül el. Ugyancsak kedden a japán kormány jóváhagyta, hogy független szakértőkből álló bizottság alakuljon a fukusimai nukleáris válság okainak kivizsgálására. A testület egyebek mellett arra is megbízást kap, hogy kidolgozza, miképpen kerülhetők el hasonló balesetek a jövőben. A szakértői csoport élére Hatamura Jotarót, a Tokiói Egyetem emeritus professzorát, az emberi hibák kutatásának veteránját nevezték ki. A testület felhatalmazást kap arra, hogy hozzáférjen minden olyan dokumentumhoz, amely a március 11-i földregés és szökőár nyomán bekövetkezett erőműbalesetre vonatkozik, és meghallgasson minden érintettet, köztük a kormány tagjait és más tisztségviselőket is – magyarázta sajtóértekezletén Szengokui Josito, a kormány főtitkárának helyettese. A bizottságnak a tervek szerint idén decemberre kell letennie az asztalra részleges, 2012 nyarára pedig végleges jelentését. A Tepco energetikai vállalatot és a tokiói kormányt egyre hangosabban bírálják a fukusimai nukleáris válság kezelésének módja, valamint a válsághelyzetről adott szórványos, késlekedő és gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatai miatt.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.