Fukusima 2-3-as reaktorában is leolvadtak a fűtőelemek

A fukusimai atomerőmű 2-es és 3-as reaktorában is részlegesen leolvadhattak a fűtőelemek – közölte kedden a balesetet szenvedett létesítmény üzemeltetője, a Tepco cég. A japán kormány eközben független vizsgálóbizottság felállítását határozta el.

A Tepco energetikai társaság tokiói közleményének értelmében a Fukusima-1-es atomerőmű mindhárom, a március 11-i természeti csapás idején üzemben lévő reaktorában már a válság kezdeti szakaszában részben cseppfolyóssá váltak a fűtőelemek, mivel az erőmű hűtőrendszerét megrongálta a térséget sújtó rendkívüli erejű földrengés és a nyomában érkező hatalmas szökőár. A kormány és külső szakértők már korábban is valószínűnek mondták, hogy mindhárom reaktorban bekövetkezett az atomerőmű-balesetek egyik legsúlyosabb lehetséges fejleménye. Az üzemeltető erről sokáig csak mint lehetőségről beszélt, s csak két hete csütörtökön ismerte be, hogy az 1-es reaktorblokkban teljesen leolvadtak a fűtőelemek.

 
A társaság vezetői most megerősítették, hogy az erőmű május eleje óta vizsgált adatai arra engednek következtetni, hogy ugyanez a folyamat játszódott le a 2-es és 3-as reaktorban is, azaz a fűtőelemek nagyobbrészt ezekben is cseppfolyóssá váltak, és a sugárzó anyag olvadéka jelenleg a (nyomás alatt lévő) reaktortartály aljában terül el. Ugyancsak kedden a japán kormány jóváhagyta, hogy független szakértőkből álló bizottság alakuljon a fukusimai nukleáris válság okainak kivizsgálására. A testület egyebek mellett arra is megbízást kap, hogy kidolgozza, miképpen kerülhetők el hasonló balesetek a jövőben. A szakértői csoport élére Hatamura Jotarót, a Tokiói Egyetem emeritus professzorát, az emberi hibák kutatásának veteránját nevezték ki. A testület felhatalmazást kap arra, hogy hozzáférjen minden olyan dokumentumhoz, amely a március 11-i földregés és szökőár nyomán bekövetkezett erőműbalesetre vonatkozik, és meghallgasson minden érintettet, köztük a kormány tagjait és más tisztségviselőket is – magyarázta sajtóértekezletén Szengokui Josito, a kormány főtitkárának helyettese. A bizottságnak a tervek szerint idén decemberre kell letennie az asztalra részleges, 2012 nyarára pedig végleges jelentését. A Tepco energetikai vállalatot és a tokiói kormányt egyre hangosabban bírálják a fukusimai nukleáris válság kezelésének módja, valamint a válsághelyzetről adott szórványos, késlekedő és gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatai miatt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.