Fukusima most már a világ segítségét kéri

Segítséget kért japán miniszterelnök, Abe Sindzó szerint már csak világméretű összefogással lehet elkerülni, hogy Fukusimában ne történjen ismét katasztrófa, írja az Aljazeera.com. A reaktor szivárgásának megakadályozásához a politikus nem pénzt kért, hanem szakértelmet, akár más kontinensekről is.

Abe vasárnap egy nemzetközi energia- és környezeti fórum megnyitóján beszélt erről annak ellenére, hogy múlt hónapban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) még arról biztosította: kontrollálni tudják a problémát. A NOB egy hónapja úgy döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát. A miniszterelnök véleménye a két esemény között valószínűleg akkor változott meg, amikor október 3-án ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából. A víz egy része valószínűleg a tengerbe került. Nem sokkal segélykérése után pedig rövid időre leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése. Ennek oka azonban valószínűleg emberi mulasztás volt, a létesítmény egyik dolgozója tévedésből állíthatta le a hűtőkör egyik szivattyúját.

A 2011 márciusi földrengés és szökőár idején az erőmű területére beömlő víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor atommagja túlhevült, és megolvadt.

A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárognak a tartályok. Azt nem tudni, hogy eddig mennyi szennyezett víz folyt az óceánba. A Tepco állítása szerint az óceán vizében egyelőre a biztonsági határon belül van a sugárzás mértéke.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.