Fukusima most már a világ segítségét kéri

Segítséget kért japán miniszterelnök, Abe Sindzó szerint már csak világméretű összefogással lehet elkerülni, hogy Fukusimában ne történjen ismét katasztrófa, írja az Aljazeera.com. A reaktor szivárgásának megakadályozásához a politikus nem pénzt kért, hanem szakértelmet, akár más kontinensekről is.

Abe vasárnap egy nemzetközi energia- és környezeti fórum megnyitóján beszélt erről annak ellenére, hogy múlt hónapban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) még arról biztosította: kontrollálni tudják a problémát. A NOB egy hónapja úgy döntött, hogy 2020-ban Tokió rendezi a nyári olimpiát. A miniszterelnök véleménye a két esemény között valószínűleg akkor változott meg, amikor október 3-án ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából. A víz egy része valószínűleg a tengerbe került. Nem sokkal segélykérése után pedig rövid időre leállt a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése. Ennek oka azonban valószínűleg emberi mulasztás volt, a létesítmény egyik dolgozója tévedésből állíthatta le a hűtőkör egyik szivattyúját.

A 2011 márciusi földrengés és szökőár idején az erőmű területére beömlő víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor atommagja túlhevült, és megolvadt.

A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárognak a tartályok. Azt nem tudni, hogy eddig mennyi szennyezett víz folyt az óceánba. A Tepco állítása szerint az óceán vizében egyelőre a biztonsági határon belül van a sugárzás mértéke.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.