Fukusima után is atomot akar Japán

A fukusimai atombaleset óta első alkalommal engedélyezte üzemidő határát elért atomreaktorok élettartamának meghosszabbítását a japán atomenergia ipari felügyelet.

A Kansai Electric Power Co., a legtöbb atomerőművel rendelkező japán energiaszolgáltató konszern a Takahama atomerőmű két blokkjának élettartamát hosszabbíthatja meg hatvan évre. Az egyik reaktor negyven, a másik negyvenegy éves. A 2011-es leállítás óta nem üzemelő, egyenként 826 megawatt áramtermelő kapacitású nyomottvizes reaktorok felújítására 200 milliárd jent (536 milliárd forint) fordít a vállalat.

Az ország összes atomerőművének leállítása előtt a Kansai Electric áramtermelésének a felét atomerőművek szolgáltatták. A fukusimai atomerőmű-baleset után leállított reaktorblokkok közül eddig négyet indítottak újra Japánban. A Takahama erőmű 3-as és 4-es blokkját, amelyeket azóta ismét leállítottak, valamint a Kyushu Electric Power Co. áramszolgáltató vállalat Sendai erőművének két blokkját. Jelenleg csak a Sendai erőmű két blokkja üzemel Japánban. Júliusban esedékes a Shikoku Electric Power Co. Ikata erőművében a hármas blokk újraindítása.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy Dániában ingyen van az áram?

A szeles időjárás kedvezett a sok szélerőművet használó országnak, az elkövetkező időszakban is igen olcsó lehet az áram.