Már Európában is kimutatható a fukusimai szennyezés

A legérzékenyebb nukleáris méréstechnikai eszközökkel már kimutatható Európában a fukusimai erőműből kiszabadult radioaktivitás. A legnagyobb mért dózis tízmilliószor kisebb a természetes háttérsugárzásnál, semmilyen egészségügyi következménye sincs.

Három héttel a Japánra lesújtó, nukleáris katasztrófát okozó földrengés és cunami után már Európában is kimutatható a sugárszennyezés, számolt be közleményében Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Az Országos Atomenergiahivatal tájékoztatása szerint szerdán az európai környezetellenőrző állomások 10–500 µBq/m3 (mikrobecquerel per köbméter) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód-131-es izotópot a levegőben. „Ez az aktivitáskoncentráció csak rendkívül érzéken nukleáris méréstechnika segítségével mérhető, sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen” – írja közleményében Aszódi. A dózisintenzitásban, azaz az embereket érő sugárzás szintjében nem tapasztaltak változást.
A méréseket Aszódi leírása szerint úgy végzik, hogy a környezetellenőrző állomásokon speciális szűrőkön folyamatosan levegőt szívnak át, 48 óra alatt 2500 m3-t. A szárón fennmaradt mintán 16–28 órás mérési idővel, nagy felbontású detektorokkal megmérik a sugárzás intenzitását és spektrumát. A maximálisan mért 500 µBq/m3 jód aktivitáskoncentráció azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 33 percenként történik egy-egy radioaktív jódbomlás. „Ez a természetes sugárzás által adott háttérhez képest elhanyagolható dóziskövetkezményekkel jár, annál több mint 10 milliószor kisebb” – írja Aszódi.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.