Januártól a MÁV teljes területén tilos lesz a dohányzás, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton - közölte ma a vasúttársaság.

Füstmentes MÁV

Januártól a MÁV teljes területén tilos lesz a dohányzás, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton – közölte ma a vasúttársaság.

Jelenleg a vasúti járművek 15 százalékán, a száz kilométernél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon rá lehet gyújtani. Január elsejével viszont szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amelynek értelmében minden zárt légterű közforgalmi helyen, köztük a vasút teljes területén is tilos lesz rágyújtani. “A törvénymódosítás életbe léptetése után Magyarország azon európai országok közé tartozik majd, ahol a legszigorúbb előírások óvják majd a nemdohányzókat” – emelte ki a MÁV. A most még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, az év végéig nagyjából négyszáz járműről távolítják el a hamutartókat. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira – tette hozzá a vasúttársaság. A jogszabály-módosítás a jegyvizsgálók számára is új feladatokat és kötelezettségeket jelent. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Ha ennek az utas nem tesz eleget, akkor nyolcezer forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról. A MÁV szerint a törvény módosítása a legjelentősebb változást a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve ezek ötméteres körzetében teljes mértékben megtiltja a dohányzást. Ha az utas ellenkezik, akkor a vasúti terület elhagyására kötelezhetik, illetve kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását.

A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonatokon, illetve a vasút területén szolgálatban lévő dolgozó, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, s ennek az utas köteles eleget tenni. A MÁV azt írta: az érintett vasúttársaságok folyamatosan dolgoznak a törvény által előírtak megvalósításán. Valamennyi érintettnek, így a MÁV Csoportnak is 2012. március 31-ig kell felkészülnie a változásokra, eddig tart ugyanis az átmeneti időszak, amely a szükséges intézkedések életbe léptetésének végső határideje – tették hozzá. A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében a jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás: munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nemdohányzók védelmében elindították hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányukat. Ma az egészségügyi államtitkárság azt is közölte: a kormány döntése alapján a jövő év szeptemberétől csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba.

Ajánlott tartalom

Éghajlatváltozási Konferenciát tartanak Egyiptomban

Novák Katalin köztársasági elnök november 27-én hivatalos látogatást kezd az Egyiptomi Arab Köztársaságban, majd december 1-jén felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) - közölte a Sándor-palota az MTI-vel vasárnap.