Fűtenék a kerékpárutakat

Fűtött kerékpárutakról szóló javaslatot fontolgat néhány holland város, hogy ezzel népszerűsítse a fokozottabb biciklihasználatot a téli hónapokban. Hollandiában nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be.

A tervezet szerint geotermikus energiát használnának a jégképződés megakadályozásához. Az útmelegítés az előzetes számítások alapján 20-40 ezer euróba (5,6-11,3 millió forint) kerülne kilométerenként. Az ötletgazda, Marcel Boerefijn szerint a beruházásnak hála visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege. Boerefijn szerint a beruházás végső nettó költsége akár kevesebb is lehet, mintha szalmával terítenék be a kerékpárutakat. “Rendkívül izgatottak vagyunk a fűtött bicikliutak miatt, mivel rengeteg kellemetlenséget tudnának kivédeni” – mutatott rá Arien de Jong, a Holland Kerékpáros Szövetség szóvivője. “Ha a kerékpárösvényeket több mint négy hétig jég borítja, az nagyjából hétezerrel több balesetet jelent, beleértve a két keréken közlekedőket is.” Az ország keleti részében fekvő Zutphen jelenleg a javaslat előzetes kiértékelésének eredményeire vár, mielőtt jövőre belevágna a kivitelezési tanulmány elkészítésébe – adta hírül a BBC News. Utrecht tartománya is kacérkodik a fűtött kerékpárutak ötletével. Hollandiában a becslések szerint nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.