Fűtenek, energiát termelnek és fürdőznek a termálvízzel

Mórahalom – A napokban cserélik ki az egyik mórahalmi termálkút búvárszivattyúját, ami idővel elhasználódik. A homokháti városban a fürdő mellett minden közintézményt termálvíz alapú geotermikus energiával fűtenek.

Mórahalmon három különálló, termálvíz alapú geotermikus rendszer működik. Az első a közismert Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő termálvizes rendszere, a második a Hunyadi ligetben lévő Mórahalmi Geotermikus Kaszkádrendszer, a harmadik a város szélén található norvég geotermikus közműrendszer – mondta Pásztor József, Mórahalom megújulóenergia-referense.

Az első termálkutat 1960-ban fúrták 660 méter talpmélységgel a gyógyfürdő számára, amely a termálvizes medencéket látja el friss termálvízzel. Az Alföldön feltárt geotermikus források jelentős része a termálvízzel együtt kísérőgázt is a felszínre hoz, ami metánt tartalmaz. Ilyen magas metántartalmú termálvíz-kísérőgáz források találhatók Mórahalom területén is.

Dobó István, a fürdő műszaki vezetője elmondta, a közel 70 Celsius-fokos termálvizet 2004 óta használják fűtésre is. A kísérőgázt leválasztják, gázmotort hajtanak vele, ami villamos energiát állít elő. – A fürdőben 30 kilowatt villamos energiát termel a rendszer, amivel a szivattyúkat üzemeltetjük. A termálvizet visszahűtjük, 50 köbméteres tartályban tároljuk, majd a medencékbe pumpáljuk – magyarázta. A fürdő területén működő rendszer 180 millió forintba került.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.