Futótűzzel kell szembenéznie az Amazonasnak

Fokozott futótűzveszéllyel kell számolnia idén az Amazonas-medencének a NASA figyelmeztetése szerint. A jelenség több millió fát és állatok tömegét érintheti.

Történetének legszárazabb időszakát éli az Amazonas medencéje, ráadásul az idei esztendő a korábbiakkal összehasonlítva rekordszáraznak ígérkezik. A Mongabay.com jelentése rámutat, hogy ez minden valószínűség szerint együtt jár azzal, hogy az Amazonas füves területei és az esőerdők veszélyesen gyorsan terjedő futótüzeknek néznek elébe a következő időszakban. A kutatók a háttérben az egyre erősödő El Niñót látják.

A jelenség a teljes 2015-ös évben és a 2016-os esztendő első hónapjaiban jelentősen felmelegítette a csendes-óceáni vizeket, miközben világszerte megváltoztatta a csapadék eloszlását.

Az Amazonas-medencében drasztikusan csökkent a csapadék mennyisége, miközben a régió más részein az időjárás súlyos aszályt okozott. Ráadásul mindezt az esős évszakban. Az Amazonasra a 2002 óta legszárazabb időszak köszöntött, amely egyet jelent az egyre gyakrabban tomboló futótüzekkel, amelyek gyorsan terjednek és hatalmas lángokkal égnek – mondta Doug Morton, az amerikai szervezet egyik földkutatója és az Amazonas tűz-előrejelző rendszerének társ-alkotója. Utóbbi a NASA-műholdak éghajlat-megfigyeléseit és észleléseit használja fel az erdőtüzek mértékének előrejelzéséhez és meghatározásához.

Meghaladja a kockázatot

„A súlyos szárazság jelei már a száraz évszak elején megmutatkoztak, és ez kitűnő terepet biztosít egy korábban nem látott, extrém méretű erdőtűz kialakulására az Amazonas-medence déli részén” – állítja Morton, aki szerint a legnagyobb kockázatot a brazíliai Amazonas, Mato Grosso és Pará államok jelentik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.