Fűtse irodáját az autója aksijáról

Futurisztikus tervek rajzolódnak ki az energetikai cégek fejlesztési elképzeléseiből: közelít az a korszak, amikor a mobilján mérheti, mennyit fogyaszt a mikró, és az éjszaka feltöltött elektromos autó akkumulátoráról üzemelhetnek napközben a számítógépek.

 Az okos rendszerekkel akár a fogyasztás harmadát is megspórolhatjuk, bár azokat egyelőre még inkább gyárak és irodák használják. Új módon próbál reagálni a folyamatosan növekvő keresletre és árakra az energetikai szektor: mivel a termelői részen, azaz az erőművek oldalán rendkívül költséges beavatkozni, a középtávú projektekben inkább a fogyasztók oldalára koncentrálnak – a Nemzetközi Energetikai Ügynökség prognózisa szerint, 2035-re a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének felét a háztartások hatékonyabb energiafelhasználása fogja adni. Ráadásul ez a rendszer egészében nagyobb megtakarítást hozhat, mivel ha egy egységnyi áramot megspórol a fogyasztó, az a technikai sajátosságok miatt, három egységnyi megtakarítást hoz az erőművekben – ennyivel kevesebb szenet vagy például gázt kell elégetni. Ez pedig nem mellékes, amikor a világ energiafogyasztása évente 2,2 százalékkal nő, 2035-re becslések szerint, több mint harmadával lesz több, és elérheti a 33 ezer terawattórát a mostani 20 300 helyett. A növekvő igények pedig folyamatosan emelkedő árakhoz vezetnek az energiaforrások fogyása miatt – hangzott el a Krynicai Gazdasági Fórumon a Schneider Electric vitafórumán.

 
Mobilról irányított hűtő
Az új projektek lényege a kommunikáció: ha minden eszközt egy központi rendszerről lehet irányítani, látjuk, hogy hol pazarlunk. Ehhez már rendelkezésre is áll a technológia, igaz, egyelőre főleg gyárakban és irodákban alkalmazzák. „Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy minden elektromos eszköz dugaljárra felszerelünk egy kis mérőt, ami folyamatosan kommunikál az okostelefonunkra telepített szoftverrel” – mondja Marc Coroler, a Schneider Electric közép-európai alelnöke. Az okosrendszerek képesek úgy beállítani elektromos eszközeinket, hogy a fölösleges használat kiiktatásával akár a fogyasztás harmadát is megspórolhatjuk. Hogy ez mikorra válik elérhetővé a háztartások számára, egyelőre bizonytalan: akkor érné meg bevezetni, ha 3-4 éven belül megtérülne a beruházás költsége, ehhez pedig szükség lenne állami támogatásra is.

 
Lecserélni a villanyórát
Az okos mérés ráadásul akkor lenne az igazi, ha nem csak a háztartásokon belül, hanem rendszerszinten tudna működni, ehhez pedig a szolgáltatók részéről is szükség lenne beruházásra. Jelenleg a fogyasztást mérő rendszer a lehető legegyszerűbb használatra van kialakítva, egyszerűen azt méri, hogy egy adott időszakban mennyi áramot fogyaszt egy háztartás, és elég az órát bizonyos időközönként leolvasni. Ezt kellene lecserélni olyan okosrendszerre, ami az alapján is meg tudja állapítani az áram árát, hogy azt mikor fogyasztottuk: például az éjszakai áramért kevesebbet, a csúcsidőszakiért többet fizetünk, és mindezt nyomon követhetjük a villanyórán. A rendszer kiépítése becslések szerint akár 200 milliárd forintba is kerülhet, mégis megérné a szolgáltatóknak, hiszen óriási költségekkel jár a fogyasztás nagy ingadozása, az erőművek teljesítményére nézve.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.