Gabonakörök nőttek a szaúdi sivatagban

Az elmúlt évtizedekben Szaúd-Arábia az olajnál is értékesebb természeti erőforrást szivattyúzott a mélyből: az ország mérnökei és agrárkutatói mélyen a föld alatt rejtőző vizet hozzák felszínre, hogy gabonát, gyümölcsöket és zöldségeket termeljenek a sivatagban.

A térség műholdképein látni, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változott a megművelt területek nagysága, írja az index.hu. A műholdképeket a NASA Landsat műholdjai készítették a Wadi As-Sirhan medencéről, 1987-es, 1991-es, 2000-es és 2011-es állapotokat mutatják. A kör alakú öntözési területek átmérője nagyjából egy kilométer. A műholdak különböző hullámhosszú detektorokat használtak, így a kompozit képeken tisztán látni, hogy melyik területen milyen növények vannak. Az élénkzöld körökön például újak a növények, a szárazabb vegetáció fakóbb zöld. A kiszáradt területek vörösek és sárgák.

A sivatagban termesztett növényeket a jégkorszakból származó vízzel öntözik. Húszezer évvel ezelőtt a víz összegyűlt a helyi vízgyűjtőkben, most ez a víztömeg a homoktenger alatt van, nagyjából egy kilométeres mélységben. A szaúdiaknak azonban sikerült elérni és kiszivattyúzni ezt a vizet. Azt senki nem tudja, mennyi víz van a sivatag alatt, a becslések 252 és 870 köbkilométer között mozognak. Szakemberek szerint csak ötven évig lenne gazdaságos kipumpálni a vizet ilyen mélységből. Szaúd-Arábiában évente csak 100-200 milliméter eső esik, ez annyira kevés, hogy nem tudja utántölteni a föld alatti vízkészleteket. Vízre márpedig szükség van, az agrár célra felhasznált víz mennyisége megháromszorozódott az országban 1980 óta, 6,8 köbkilométerről 21 köbkilométerre nőtt.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.