Forrás: volanegyesulet.hu

Gáz- és dízelüzemű buszokat állítanak forgalomba Zala vármegyében

Harminckilenc gázüzemű és nyolc korszerű, dízelüzemű autóbusz áll forgalomba Zala vármegyében – közölte Volánbusz Zrt. az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint öt évvel ezelőtt indította el a cég a flotta-fiatalítási és korszerűsítési programját, melynek keretében Zala vármegyében a 256 darabos járműállományába 74 új autóbusz került. A zalai járműállomány hamarosan 11 elektromos busszal is bővül. A MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez – tették hozzá. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot, míg a dízelüzeműek 534,4 millió forintba kerültek – írták.

A forgalomba állított 39 új gázüzemű busszal a helyközi járműpark több mint 18 százaléka újul meg, átlagéletkora 11-ről 9,3 évre csökken. A buszok a töltőállomások üzembe helyezésével párhuzamosan, március 20-tól fokozatosan kapcsolódnak be a helyközi közlekedésbe – közölték. A legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt Mercedes-Benz Intouro M típusú dízelüzemű buszokat a vármegyéből induló távolsági vonalakon helyezik forgalomba. Az új járműveknek köszönhetően a helyközi járműállomány átlagéletkora 8,1 évre csökken. A járműfiatalítási program és a MÁV-Volán-csoport szolgáltatásainak összehangolása és fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedési eszközöket az utazáshoz – áll a közleményben.

A 2018-ban indult jármű-fiatalítási program részeként országosan 2155 autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és további 145 járműre írtak alá beszerzési megállapodást. A folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal tavaly közel 540 millió utazást bonyolítottak le országszerte, míg Zala vármegyében több mint 13 milliót – írták.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.