Gazdasági bizottsági nem a klímatörvényt módosító indítványokra

Az éghajlatvédelmi kerettörvényhez benyújtott négy módosító indítvány egyike sem kapott többségi támogatást az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén.

A Koscsó Lajos és Magda Sándor MSZP-s képviselők által benyújtott indítványok többek között 40-ről 20 százalékra mérsékelnék az üvegházgázok 1990 és 2020 között előírt kibocsátás-csökkentését, mivel érvelésük szerint a 40 százalékos mérték túlságosan korlátozná a magyar gazdaság fejlődését.
Mint Láng István akadémikus, a klímatörvényt kidolgozó Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) társelnöke már többször rámutatott, a legfrissebb adatok szerint már mostanáig 30 százalékkal csökkent az üvegházgáz-kibocsátás az 1990-es szinthez képest. Ebből következően a javasolt 20 százalékos mérséklés valójában – a jelenhez viszonyítva – kibocsátás-emelkedést jelent.

Láng István a gazdasági bizottság keddi ülésén megerősítette, hogy a klímatörvényben kitűzött célok nem követelik meg nagy iparvállalatok bezárását, és elbocsátási hullámokhoz sem vezetnek majd.
Mint emlékeztetett rá, Európa eddig egyetlen, brit klímatörvénye a magyar törvényhez hasonlóan 80 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő 2050-ig. A módosító indítványok ehelyett 2025-ös dátumot javasolnak, 25 százalékos céllal.
A módosító indítványok, amelyeket a gazdasági bizottság mellett a környezetvédelmi tárca és a jogszabály előterjesztői sem támogatnak, meghiúsíthatják a klímatörvény jelen parlamenti ciklusban történő elfogadását. A Ház február 22-i, ebben a ciklusban utolsó ülésen főszabály szerint csak akkor kerülhet sor végszavazásra, ha visszavonják a módosító indítványokat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.