Amerika komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőben ne függjön a fosszilis tüzelőanyagoktól. A 237-ik American Chemical Society nemzeti találkozóján bemutattak egy, az eddig ismerteknél gazdaságosabb eljárást a bioüzemanyag előállítására algából.

Gazdaságos biodízel algából

Amerika komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőben ne függjön a fosszilis tüzelőanyagoktól. A 237-ik American Chemical Society nemzeti találkozóján bemutattak egy, az eddig ismerteknél gazdaságosabb eljárást a bioüzemanyag előállítására algából.

Ben Wen, a kutatás vezetője örömmel tudatta, hogy az övék az első gazdaságos olaj-előállítás az algából. „A hagyományos költségekkel szemben, a gyári szükségletek is kisebbek, kevesebb gondot kell fordítani a vízelvezetésre, nem beszélve arról, hogy a folyamat maga sokkal gyorsabb”. Számításaik szerint az összköltség akár 40%-kal is csökkenthető. Fontos szempont, hogy a meglévő bioüzemanyag-infrastruktúra tökéletesen megfelel az eljárásnak, és az alga hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre, a jelentősebb vizekben, legyen szó óceánokról, folyókról vagy tavakról, könnyedén elérhető, tehát az alapanyag-ellátás folyamatos és fix. A növény olaj/hektár produkciója pedig 100-300-szor több mint a szójababé.

A másik fontos eredmény, hogy az eljárás vége szennyvízmentes. Ennek egyik oka a folyékony katalizátor helyettesítése szilárddal. A szilárd megoldás még több előnyt hordoz.  Míg a folyékony katalizátor nem használható fel újra, addig a szilárd igen, így folyamatos gyártást tesz lehetővé. A folyékony technika emellett időigényes is, mivel minden frissen előállított biodízelben kimutatható a katalizátor, amit még meg kell tisztítani sav hozzáadásával. A szilárd katalizátorral ez a procedúra megkerülhető. Továbbá, kisméretű mobilegységekben lehet szállítani, így a vállalkozásoknak nem szükséges óriási erőműveket felhúzni a tevékenység megkezdéséhez.
A csoport jelenleg egy kísérleti program során teszteli a folyamatot, és állítják, a termelési kapacitás ezzel az eljárással 1 millió gallon évente; egy jól felszerelt gyárban, megfelelő algaellátással évente akár 50 millió gallon biodízel is előállítható.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.