Gazdaságos és környezetkímélő fűtőanyag a fabrikett – videó

Tudja, hogyan lehet gazdaságosan és egyben környezetkímélően fűteni? Ha a biobrikettet használja, fűtési költségeit akár 30%-kal csökkentheti.

A mostani gázárak mellett kb. 30%-kal olcsóbb, hogyha fabrikett-tel fűt. A fánál is kb. 10-15%-kal olcsóbb, mivel sokkal jobb hatásfokkal használható, mint a tüzifa.

A fabrikett faipari melléktermékből (fűrészpor) készül magas nyomással, kötőanyag nélkül, préselve.

A nedvességtartalma kicsi, kb. 7-8%, ezért nagyon jó hatásfokkal ég, nem károsítja a kéményt és a fűtőberendezést. Az égés során nem szikrázik, és kevés hamut hagy maga után.

Hatalmas nagy előnye, hogy mindig egyforma minőségű, mindig száraz, télen- nyáron ugyanazt a minőséget kapja az ember.

Azért bio ez a brikett, mert ez csak fűrészporból készül, semmiféle ragasztóanyagot nem tartalmaz. Ezért mikor ég káros anyag nem szabadul fel, és a kandallóban nem füstöl, nem kormol, nem ég rá semmi belülről.

A fabrikett felhasználásra kész állapotban kerül a vevőhöz, nem kell vágni, hasogatni. Próbálja ki, a fabrikett-tel nem csak környezetkímélően, de gazdaságosan teremtheti meg otthona melegét!
[media id=32 width=600 height=420] a

Ajánlott tartalom

Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Hónapokat kellett várni, hogy elkezdjék kihirdetni a napelemes pályázat győzteseit, az elmúlt időszakban viszont durván megemelkedhettek a tervezett projektek költségei.

Nincs hozzászólás

 1. Minden 5 db-hoz ~50gr fólia (csak saccoltam, lehet több, lehet kevesebb), valóban ez lenne a környezetbarát tüzelőanyag?

  Bocs, nem akartam senkit megbántani, különösen ma nem, de annyira szemet szúró, és ráadásul könnyen orvosolható baki látható, hogy írnom kellett.

  A lap olvasói között biztos akad olyan csomagolástechnikában jártas szakember, aki tud megnyugtató alternatívát ajánlani!

  Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek!

 2. T.Cím!
  Magyarázza meg,hogy ez hogy lehet tömörebb mint az a fa amit évtizedek alatt a természet sűritett össze,hisz a fűrészelés során föllazítjuk a fát,és azt állítja,hogy
  sűrűbb lessz ez a por a gyártás során,mint amiből készűlt?
  Magyarázza meg,hogy lehet olcsóbb ha ezt a brikettet 4-4500Ft/mázsa árúlják,a tűzifa legdrágább is 3000Ft?
  Tehát a brikett ezek szerint 1.5-2 ször olyan fajsúlyú mint az a fa amiből készűlt?
  Vagy csak az ára súlyósabb?

 3. joboru
  Megkésve de azért elmagyarázom. A tüzelőként árusított fa nedvességtartalma 45-50 % között van. Két három év fedett helyen szárítás után ez lecsökken 18-20% körülire. A nedves fa fűtőértéke lényegesen kisebb a száraznál, mert a benne levő vizet is el kell párologtatni. Ha a nedvességtartalom 20% akkor a keményfa fűtőértéke 16-17MJ/kg ha 30% akkor 12MJ, ha 45 % akkor 8MJ.
  A fabrikett nedvességtertalma nem lehet magasabb mint 8-10%, a hőértéke 18-19MJ/kg. Ha veszel 10 kg tüzifát és nincs két három éved a szárításra akkor 0 10 kg fa elégetésével 80MJ energiát nyersz. Ha vársz két három évet akkor a 10kg fa lesz 7 kg a nyert energia 112MJ. Ha veszel 10 kg fabrikettet azt azonnal eltüzelheted és 180MJ energiát nyersz. Így azért már mások az arányok.
  A másik kérdésre:
  Úgy lehet tömörebb, hogy hatalmas nyomáson préselik össze. A puhafa is természet műve mégis fel olyan tömör mint a keményfa. Te is tömörebb lennél pár száz bár nyomás alatt.
  Mellesleg sok éve fűtök fával és fabrikettel. Pontosan azért használom a fabrikettet mert nem tudok száraz fát venni. Ha veszek fát és két három évig szárítom, akkor viszont figyelembe kell vennem azt is, hogy a súlya 30-35%al csökken, és a pénzem is benn áll két három évig.