Gellérthegy magasságú szélturbina

Több szelet terel a lapátokhoz a megnövelt orrkúp, állítják az újfajta turbina fejlesztői, akik gyermekkoruk kedvenc fémépítőjét is elővették a szerkezet tervezéséhez.

A kaliforniai Tehachapi mellett terül el az Egyesült Államok legnagyobb szélerőmű-farmja, ezért a helyieknek nehéz újat mutatni a témában, minden gyártmányt és méretet ismernek már. Mégis meglepődtek a GE új szélturbináján: kinek egy bohócorr, kinek egy becsapódott ufó jutott eszébe róla.

A lapátok tövénél, az orrkúp előtt pedig egy 18,3 méter átmérőjű, kilenctonnás alumínium félgömb látható, amelyről azt állítják fejlesztői, hogy megújítja az iparágat.

A fizika egyik alapelvét használták ki

Az új konstrukció neve a kissé bonyolult ecoROTR, azaz Energy Capture Optimization by Revolutionary Onboard Turbine Reshape, magyarul energiatermelés optimalizálása forradalmi turbinaforma-módosítással.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.