Geotermikus energia: A Föld hőjének intelligens használata

A geotermikus energia az épületek hő- és villamosenergia-igényét egyaránt képes biztosítani.

Mélyre fúrt kutak és szivattyú-berendezések hozzák felszínre a hasznosítható vizet vagy gőzt, a felszín közeli állandó földhőmérséklet is alkalmas a hűtés-fűtés biztosítására. Ez a fajta megújuló energiaforrás azonban, a geotermikus nagyhatalmak kivételével, még mindig népszerűsítésre szorul, és a technológiai együttműködést is erősíteni kell.

Az abszolút vezető Izland mellett, ahol 500 megawatt villamosenergiát termelnek ily módon, Németország a második 100 megawattal, és Európában Olaszország kapott még helyet a dobogón. Itt található az európai kutatócsoport egyik közös projektje, a Travale régióban épített geotermikus tározó, mely sikeres befejezése esetén 1000 szélerőműnek megfelelő energiát lesz képes termelni.

A programot négy különböző geotermikus tulajdonságokkal bíró helyszínen tesztelik, a már említett Travale régióban a metamorf kőzetek, az izlandi Hengillben a vulkáni kőzetek, Groß-Schönebeck (Németország) és Skierniewice (Lengyelország) területén pedig a mély, üledékes kőzetek kaptak szerepet. Az új módszerek sikeréhez nagyban hozzájárul a helyszínek megfelelő kiválasztása, mely a pénzügyi kockázatokat is csökkenti.

A nemzetközi geotermikus energiáról és a technológiai fejlesztésekről szóló konferencián, az I-GET-en ezeket az eredményeket is bemutatták. A konferencián 20 ország, 120 kutatója vett részt, az európai eredményekre, olyan, a téren évtizedek óta vezető államok is képviseltették magukat, mint Új-Zéland, Indonézia, Ausztrália, Japán és az USA, és érdeklődtek az európai csoport eredményei iránt. Ez a nemzetközi összefogás és kölcsönös segítség nyújtás lehet a kulcsa a népszerűsítésnek.

Ajánlott tartalom

A napelem kapacitásunk megvan, most már csak rendszerbe kell integrálni őket

Magyarország nagyrészt elérte a biztonságos energiaellátáshoz szükséges forrás- és útvonaldiverzifikációs célokat, a következő években a rendszerek fenntarthatóságának biztosítása kerül a középpontba - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese online műhelyvitán.