Állami koncessziót írt ki az illetékes minisztérium Győr környékére - most geotermikus energia kinyerésére lehet pályázni.

Geotermikus energia Győrben: jön a bányakoncesszió

Állami koncessziót írt ki az illetékes minisztérium Győr környékére – most geotermikus energia kinyerésére lehet pályázni.

Az Audi-gyár fűtése, s mintegy 25 ezer győri távfűtéses lakás energiaellátása már egy hasonló beruházással termálvízzel biztosított. Nagymegyeren most fúrnak. Tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások. A lehetséges befektetők szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Kőrösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Győr területére nyújthatnak be pályázatot. A pályázatot szeptemberben adhatják be, a koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől három hónap marad. A geotermikus koncesszió a szerződés hatálybalépésétől számított 35 évig tart, s egyszer meghosszabbítható.

A geotermikus koncesszióra kijelölt terület nagysága 520,8 négyzetkilométer. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében e települések között helyezkednek el: Ács, Nagyszentjános, Bábolna, Nyalka, Bana, Nyúl, Bőny, Pannonhalma, Écs, Pázmándfalu, Gic, Pér, Gönyű, Ravazd, Győr, Rétalap, Győrság, Sokorópátka, Győrszemere, Táp, Győrújbarát, Tarjánpuszta, Koroncó, Tárkány, Mezőörs, Tényő, Nagydém és Töltéstava. A koncessziós díj legkisebb nettó összege 45 millió forint, a pályázaton való részvételi díj 1,5 millió forint, s emellett a pályázónak 15 millió forintos pályázati biztosítékot kell letennie. A szerződés alapján fizetendő bányajáradék legkisebb mértéke 2 százalék.

Több mint tízmilliárd forintos beruházást adtak át tavaly decemberben, mellyel már geotermikus energiát használhatnak fel részben az Audi-gyár fűtésére, s mintegy 25 ezer győri távfűtéses lakás energiaellátására (a város távhőszolgáltatásáért felelős Győr-Szol vásárolja innen a geotermikus hőenergiát). A PannErgy 2014-ben kezdett fúrni Pérnél, s 100 fokos vizet talált. Két termelő, két visszasajtoló kutat fúrtak (utóbbiakat Péren); Bőnyben a kutakhoz hőközpontot építettek, s mintegy 17 kilométernyi csövet fektettek le, amellyel a vizet el tudják vezetni Győrbe. A beruházáshoz egy-egymilliárd forint vissza nem térítendő EU-s pénzt kaptak, most pedig kedvezőbb feltételekkel hitelt. „A győri geotermikus rendszer kereskedelmi üzemének elindulásával egyértelmű volt, hogy az addigi projekt kockázatait is árazó finanszírozást fel kell váltania egy jóval kedvezőbbnek. A Győri Geotermikus Projekt új fázisába lépett, amelynek megvalósításához egy kedvező kondíciójú, CIB Bank Zrt.-től kapott ajánlatot fogadott el társaságunk” – jelezte múlt heti közleményében Bokorovics Balázs, az igazgatótanács elnöke. Azt kérdeztük, pályáznak-e a meghirdetett állami koncesszióra, ám a cég illetékesét nem értük el.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.