Geotermikus energia hasznosítására készül Kaposvár önkormányzata; a városvezetés célja, hogy csökkentsék kitettségüket a gázárak növekedésének.

Geotermikus energia hasznosítására készül Kaposvár

Geotermikus energia hasznosítására készül Kaposvár önkormányzata; a városvezetés célja, hogy csökkentsék kitettségüket a gázárak növekedésének.

A próbafúrásokról és annak ismeretében geotermikus erőmű építéséről szóló együttműködési megállapodást Szita Károly polgármester és Borokovics Balázs, a Pannergy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke írta alá – jelentették be a felek hétfőn, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Szita Károly hangsúlyozta: Kaposvár egyike azon hazai településeknek, amelyek már keresik annak lehetőségét, hogy megújuló energiaforrások használatával miképpen tudják függetleníteni magukat a szénhidrogén alapú energiahordozóktól. Az eddigi vizsgálatok alapján a geotermikus energia kínálkozik a legjobb megoldásnak – mondta a polgármester, hozzátéve: akár 20 százalékkal olcsóbb lehet a kaposvári távfűtéses lakások hődíja. A mostani megállapodás azt jelenti, hogy nyolc hónapon belül megkezdődhetnek a próbafúrások, amelyek után eldönthető, milyen mértékben tudja Kaposvár enyhíteni a földgáz-függőségét.
Elsőként a város 7200 távfűtéses lakásában, valamint az önkormányzat 40 intézményében szeretnék hasznosítani a geotermikus energiát – tette hozzá a polgármester.

Borokovics Balázs tájékoztatása szerint a geotermikus energiát 2000-3000 méter mélyről felhozott vízgőz szolgáltatná, amellyel villamos energiát és hőenergiát is elő lehet állítani. Ez utóbbit közvetlenül lehet hasznosítani, a villamos energiát pedig értékesíteni lehet az áramszolgáltatónak – tette hozzá. A cég már végzett vizsgálatokat Kaposváron, s ezek szerint jók a helyi adottságok egy geotermikus erőmű megépítéséhez, amely a tesztfúrások eredményének ismeretében egy éven belül elkészülhet.  A megújuló energiaforrások használatát és az azokhoz szükséges infrastruktúra kiépítését a magyar állam és az Európai Unió is támogatja.

Szólt arról is, hogy Magyarországon húsz önkormányzattal kötöttek együttműködési megállapodást, működő rendszerük azonban még nincs. Eredmények elsődlegesen Kaposváron várhatók, s amennyiben ez
kedvező, akkor közös céget alapítanak a várossal – tette hozzá Borokovics Balázs.

Ajánlott tartalom

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer Szeged-Rókuson és az Északi városrészben

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Szeged-Rókuson és az Északi városrészben, a beruházás mintegy 3,75 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.