Geotermikus energiaellátó-központot adtak át Bőnyben

Átadták Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben.

A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 20,3 millió euróval (6,3 milliárd forint) a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott megyeszékhelyi lakást fűt.

Az átadó ünnepségen Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója a beruházást részletezve elmondta, hogy a tavaly év elején elindított projekt keretében Bőnyben és Péren két-két kitermelő és visszasajtoló kutat, Bőnyben hőközpontot és 17 kilométer hosszú hőtávvezetéket építettek.

Az Audi Hungaria Motor Kft.-vel a DD Energy Kft., a távhőszolgáltatóval, a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-vel (Győr-Szol Zrt.) az Arrabona Geotermia Kft. kötötte meg a szerződést, előbbi 17 évre, utóbbi 15 évre szól. Mindkét cég a PannErgy Nyrt. leányvállalata.

A rendszerrel 52 megawattos hőkapacitás érhető el, amellyel éves szinten 1200 terajoule energia átadására képes. A megbízott vezérigazgató hozzátette: a szintén a PannErgy Nyrt. beruházásában 2013-ban befejeződött miskolci geotermikus erőmű 55-56 megawattos teljesítményre képes, amellyel némileg megelőzi a győri beruházást.

Jelezte: az Audi és a Győr-Szol Zrt. évente 847 200 gigajoule energiát vásárol, a fennmaradó részt további ipari és mezőgazdasági igényeket szeretnének kielégíteni.

Az Audi Hungaria egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy 2018-ra negyedével csökkenti az energiafelhasználást, s ennek érdekében eddig mintegy 380 intézkedést hajtottak végre – hangsúlyozta Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a győri székhelyű vállalat már így is élen jár a megújuló energiák használata terén Kelet-Közép-Európában, sőt az egész Volkswagen-konszernen belül.

Jelezte: a szerződés értelmében teljes egészében geotermikus energia fűti ezentúl mindkét logisztikai csarnokot.

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a megújuló energiaforrással az évente megvásárolt 40-42 millió köbméter földgáz mennyisége mintegy 5600 köbméterrel csökken.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a térség legjelentősebb klímavédelmi beruházásaként értékelte az elkészült erőművet. Elmondta, hogy az Audi és a Győr-Szol Zrt. által megvásárolt energiával 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe évente, amellyel javul annak minősége.

A PannErgy Nyrt. az 1922-ben alapított műanyaggyártásáról ismert Pannonplast jogutódjaként 2008-ban jött létre. 2013-ban Magyarország legnagyobb geotermikus energia kapacitását nyújtó rendszerét adta át Miskolcon, emellett két kisebb méretű geotermikus rendszert üzemeltet, Szentlőrincen és Berekfürdőn.

A PannErgy Nyrt. árbevétele az idei év első háromnegyed évében 1624 millió forint volt, amely négy százalékkal magasabb, mint a 2014 azonos időszakában elért árbevétele, amely 1558 millió forint volt.

Adózás utáni eredménye 66 millió forint volt, amely 449 millió forinttal több az előző év azonos időszakában kimutatott mínusz 383 millió forintos veszteségnek. A csoport nyilvános jelentésében a veszteség csökkenésének okaként a forint euróval szembeni árfolyam erősödését, valamint a hitelállomány magasabb kamatkülönbözetét jelölték meg.

A PannErgy csoport részvényeit a BÉT prémium kategóriában jegyzi.

Ajánlott tartalom

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.