Kép: Lawrence Berkeley National Laboratory

Geotermikus energiával és napelemekkel váltották ki a gázt Himesháza középületeiben

Csaknem 380 millió forintos beruházással talajszondás hőszivattyúkkal és napelemekkel váltották ki a gázfelhasználást a kelet-baranyai, Mohács közelében fekvő Himesháza középületeiben – tájékoztatta a helyhatóság az MTI-t.

A község önkormányzata azt írta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 377 millió forintból finanszírozott fejlesztés eredményeként csökkennek az épületek üzemeltetési költségei. A fűtéskorszerűsítés a helyi polgármesteri hivatal, az általános iskola, az idősotthon, a tájház és az óvoda épületeit érintette. Ezekben talajszondás hőszivattyúkkal, valamint az iskola kivételével kiegészítésként napelemes rásegítéssel kiépített rendszerek váltották fel a korábban használt, jellemzően fosszilis energiával működő hőtermelő berendezéseket – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának - közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.