A föld mélyebb rétegeinek hőenergiáját szeretné hasznosítani épületek fűtéséhez és villamosenergia-termeléshez Pécs önkormányzata, mely csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen együttműködési megállapodást kötött a Pannonplast Polifin A Kft-vel a Mecsek geotermikus kutatásairól.

Geotermikus energiával fűtene és termelne villanyáramot Pécs

A föld mélyebb rétegeinek hőenergiáját szeretné hasznosítani épületek fűtéséhez és villamosenergia-termeléshez Pécs önkormányzata, mely csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen együttműködési megállapodást kötött a Pannonplast Polifin A Kft-vel a Mecsek geotermikus kutatásairól.

Tasnádi Péter polgármester a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: a város támogatja, hogy a Pannonplast Nyrt. 100 százalékos tulajdonában lévő társaság kutatófúrásokat végezzen a Mecsekben, s ha azok eredménnyel járnak, az energia hasznosítására közös céget alapítanak, amelyben Pécs 10 százalékos tulajdonrészt szerez.

Hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhely számára nélkülözhetetlen az alternatív energiák jövőbeni hasznosítása. A városban 31 ezer lakossági és 400 közületi fogyasztó távhőellátását ugyanis a gázzal és biomassza üzemű Pécsi Hőerőmű egyedüliként biztosítja, ez pedig komoly függőséget jelent. A geotermikus energia a gáznál 10 százalékkal olcsóbb és 20-25 éven át tartó hő- és áramszolgáltatást tenne lehetővé.

Bokorovics Balázs, a Pannonplast Nyrt. igazgatóságának elnöke arról szólt, hogy Magyarország igen gazdag geotermikus energiában. Erre alapozva a Pannonplast Polifin A Kft. egy izlandi tervező cég közreműködésével eddig országosan mintegy félmilliárd forintot költött előzetes felmérésekre.  Hozzátette: bár végleges eredmények március végére várhatóak, az már most elmondható, hogy 20-30 helyszínen van esély a jövőbeni hasznosításra, 11 önkormányzattal pedig már szerződést is kötöttek.

A cégvezető elmondta, hogy a tesztfúrások helyszínenként 200-500 millió forintba kerülnek, a 2000-3000 méter mélyről feljövő víz, ha az legalább 85 Celsius fokos, hőmérsékletétől függően fűtésre, vagy villamosenergia-előállításra is hasznosítható.

Tájékoztatása szerint egy, 3.000 átlagos lakás fűtését biztosító mintaerőmű 1,5 milliárd, míg a 3 megawattos villamos energiát is termelő 4,8 milliárd forintba kerül, a beruházás 10-12 év alatt térül meg.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.