Geotermikus energiával fűtik Újpesten az uszodát

Új uszodát adtak át a főváros IV. kerületében kedden. Az egymilliárd forintos beruházást a kerületi önkormányzat finanszírozta.

Az újpesti önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Halassy Olivér Sportközpont – Városi Uszoda akadálymentes, földszinti öltözőket alakítottak ki a mozgáskorlátozottak, a látássérülteket pedig Braille-írásos táblák, útmutatók segítik. Az uszoda fűtését és melegvíz-ellátását geotermikus energiával biztosítják, üzemeltetése a hagyományos fűtés felébe kerül. Újpesten korábban egy fővárosi tulajdonban lévő uszoda volt, de rossz műszaki állapota miatt évekkel ezelőtt bezárták. Az új létesítményben egy nagyobb méretű medence és egy tanmedence kapott helyet korszerű víztisztító és vízforgató berendezésekkel, a fitneszrészlegben pezsgőfürdőt alakítottak ki. A sportközpont később sportpályákkal is bővül.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.