Geotermikus energiával fűtött bérlakások Bécsben

Hatvanöt, geotermikus energiával fűtött önkormányzati bérlakás készül Bécsben. A jövőbeli lakók fűtésszámlája így 50 százalékkal lesz alacsonyabb.

Bécs 22. kerületében, a Donaustadtban épül az a 65 lakásból és 14 családi- illetve ikerházból álló lakópark, amelyet geotermikus energiával fűtenek majd. A hétvégi házak mintájára készülő 65 lakást hat hőszivattyúból és egy kútból álló rendszer látja el olcsó fűtési energiával. Noha a szivattyúkat árammal kell működtetni, a lakók számlája így is 50 százalékkal lesz alacsonyabb a hagyományos fűtési módokhoz képest.

Az összesen 9,7 millió euróból felépülő lakópark költségeihez a város 40 százalékkal járul hozzá, a 360 ezer euró összköltségű talajvíz-hőszivattyús rendszer kiépítését 99 ezer euróval támogatja. A lakók önrésze négyzetméterenként 738 euró, a bérleti díj várhatóan havi 5,3 euró/m2 lesz.

Bécs Városa az év elejétől megemelte a családi- és hétvégi háztulajdonosoknak víz-víz hőszivattyús rendszerek kiépítésére nyújtott támogatását. Akik átállnak a környezetkímélőbb fűtéstechnológiára, akár hétezer euró vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak.

Ajánlott tartalom

Magyarok tervezték az épületet, amelynek nulla forint lehet a rezsije örökre

Egyedi pluszenergiás házzal szerepel a Solar Decathlon Europe nemzetközi építőipari innovációs versenyen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) csapata, amely egyedüliként képviseli Magyarországot a júniusi wuppertali eseményen.