Geotermikus energiával fűtik a mórahalmi önkormányzat intézményeit

Mintegy fél milliárd forintos beruházással geotermikus hőenergia-ellátásra állt át a mórahalmi önkormányzat; a város intézményeit mostantól csak termálvízből nyert energiával fűtik – közölte Nógrádi Zoltán polgármester (Fidesz) csütörtökön sajtótájékoztatón.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) elmondta: az 543 millió forintos beruházás 263 millió forint uniós támogatásban részesült. Az önrészt a város kötvénykibocsátásból fedezte. Megvalósulásával Mórahalom közintézményei olcsó, környezetbarát és fosszilis energia-hordozótól független fűtési energiaellátáshoz jutnak.
A település és térsége eddig mintegy egy milliárd forintos uniós forrást nyert különböző környezetvédelmi típusú programokra. Ezek közt alternatív megújuló-energia forrásokkal kapcsolatos programok, szemléletformálással, környezettudatos gazdálkodással, fogyasztással, oktatással, képzéssel, szennyvízelvezetéssel, tisztítással, valamint hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések valósultak meg. Ezeknek a programoknak kiemelt eleme volt a geotermikus-energia hasznosítás.

A most zárult projekthez hat évvel ezelőtt nyertek pályázatot egy határon-túli program keretében, amelyben elkészülhetett a tervezés. Később a mintegy 550 millió forintos program keretében elkészülhetett egy termelő és egy visszasajtoló kút – valamint a hozzátartozó távvezeték, amellyel minden intézményhez eljuttathatják a termálvizet. A jelenlegi és leendő intézményeket is rákapcsolják, hiszen a most még épülő Hotel Colosseumot, az új polgármesteri hivatalt, sőt a templomot is így fűtik majd. Ezzel a számítások szerint évente mintegy 500 ezer köbméter gázt takarít meg a település, mely 50-60 millió forintos megtakarítás. Így mintegy 1000 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátás terheli a környezetet.

Egy másik uniós pályázat lehetőséget ad arra, hogy további megújuló energiákat is használhasson a település; például a napenergiát a közvilágításban, illetve a termálvíz kitermelésekor keletkezett gázt elektromos áram előállítására. Az egész program komplex befejezése két év múlva várható.
A lakosság bekapcsolásához a geotermikus fűtésrendszerbe   további kutak feltárása szükséges – válaszolta a polgármester az MTI kérdésére. A jelenlegi kapacitás teljesen kihasznált, további fogyasztói helyeket nem lehet rákapcsolni. De egészen biztos, hogy a lakosság terhein is segíteni kell, talán más megújuló energia bevonásával, ami akár a biomassza is lehet – mondta Nógrádi Zoltán.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.