Geotermikus távfűtőmű épül Szentlőrincen, a beruházás alapkövét csütörtökön tették le. A tervek szerint novembertől már termálvízzel fűtik a baranyai város közintézményeit és közel ezer lakást.

Geotermikus távfűtőmű épül Szentlőrincen

Geotermikus távfűtőmű épül Szentlőrincen, a beruházás alapkövét csütörtökön tették le. A tervek szerint novembertől már termálvízzel fűtik a baranyai város közintézményeit és közel ezer lakást.

A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként. Így a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7.500 lakosú Szentlőrincen.

Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere az ünnepélyes alapkőletételen hangsúlyozta: a fejlesztésnek köszönhetően 900 lakást és a közintézményeket geotermikus energiával fogják fűteni, emellett a fűtésre használt és a helyi hőerőműtől visszaérkező vizet később üvegházak fűtésére is fel lehet használni.     A rendezvényen jelen volt Izland külügyi és külkereskedelmi minisztere, Össur Skarphédinsson is, aki hangsúlyozta: Izland a geotermikus energia hasznosítása területén szerzett több mint 70 éves tapasztalattal tudja majd gazdagítani az uniót. Jelezte: országa benyújtotta csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz.     Az ünnepségen Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikai helyettes államtitkára  a geotermiát jelentős kiugrási lehetőségnek nevezte, tekintettel az olajár várható alakulására.

Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója a projektet ismertetve elmondta: Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést. Közölte: az ősszel megkezdhetik a távhőszolgáltatást Szentlőrincen, jövőre pedig már Miskolcon dolgoznak. Hozzátette: a projekt KEOP forrásból 442 milliós támogatást nyert.     A PannErgy Polifin Zrt. 90 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Geotermia Zrt. idén júniusban hosszú távú, 15 évre szóló és további öt évre meghosszabbítható hőenergia-szállítási szerződést kötött a város 100 százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A szerződés értelmében várhatóan október 15-től a Szentlőrinci Geotermia Zrt. mint távhőtermelő szállítja a Szentlőrinc jelenlegi távhőrendszerét üzemeltető távhőszolgáltató cég számára a geotermikus energiaforrásból származó hőenergiát.

A geotermikus energia termelésére és szolgáltatásra koncentráló PannErgynek ez az első sikeres geotermikus kútfúrása. A társaság 2009. áprilisában kezdte meg a munkát a baranyai város mellett. A fúrás az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben bizonyos geológiai információk újraértékelése miatt.

Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek korábban a szentlőrincit a portfólió legkockázatosabb geológiai adottságával rendelkező projektjének nevezte. A bonyolult geológiai szerkezet új megközelítést és következtetéseket eredményezett a fúrás során, amely a későbbiekben nagyobb lehetőséget fog adni Magyarország és a Kárpát-medence geotermikus adottságainak kiaknázásához.     A geotermikus energia kutatásban a PannErgy szakmai partnere az izlandi Mannvit, korábbi nevén VGK Hönnun cég. A PannErgy több tucat önkormányzattal alakított közös vállalatot a kutatásra és az energiaszolgáltatásra. A 2007-ben kezdett stratégia alapvető célja 20 létesítmény és legalább 60 megawatt energiatermelő kapacitás megteremtése.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.