Ha már a nyomornegyedeket nem tudjuk megszűntetni, legalább a szolgáltatásokat vigyük helybe.

Gettómilliomos újratöltve

Ha már a nyomornegyedeket nem tudjuk megszűntetni, legalább a szolgáltatásokat vigyük helybe.

Valami ilyesmire gondolhatott a holland Waterstudio.NL, amikor úszó szemétgyűjtőket, úszó higiéniaközpontokat vagy éppen vízen lebegő napelemeket terveztek, az első projekt Bangladesben valósulhat meg, írja a vizpartifejlesztesek.blog.hu. Vajon mit kezdenek a nyomornegyedben az úszó internet kávézóval vagy a vízen lebegő napelemekkel, amikor a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik? Irreálisnak tűnik elsőre a terv, de ENSZ adatok alapján ma kb. 1 milliárd ember él nyomornegyedekben és ez a szám 2030-ra megduplázódhat. A legszegényebb rétegeknek sem normális lakhatásra, sem áramra vagy tiszta vízre, higiéniai szolgáltatásokra nincs lehetősége és a magas munkanélküliség, bűnözés tovább rontja a kilátásokat. Ha ezek a bádogvárosok víz mellett vagy vízen vannak, még inkább meg kell küzdeni a helyhiánnyal. A holland építészcsapat díjnyertes ötlete City Apps (városi alkalmazások) néven fut és lényege, hogy úszó funkciókkal segíti a szegénynegyedekben élőket. Az úszó egységek – amelyekre nem projektként, sokkal inkább termékként kell gondolni – nemcsak könnyen elhelyezhetők a vízen (így helytakarékosak is), de könnyen át is helyezhetők, így ha már nincs rájuk szükség, más közösségek kaphatják meg vagy lízingelhetik azokat.

-

A legkülönfélébb funkciókat találták ki: úszó kert, szennyvíztisztító telep, konténerház, amely közösségi központként, iskolaként vagy mini kórházként szolgálhat, és vízen úszó napelemekkel termelnének energiát. A díj mellé kapott 10 ezer euróból Bangladesben (Korail – Dhaka) fogják megvalósítani ez első pilot projektet. A felmérések már meg is történtek, a következő lépés a funkciók telepítése lesz (a konténereket Hollandiából hozzák majd). Várjuk a fejleményeket, addig egy videó arról, milyen körülmények között élnek emberek 2013-ban.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.