Gigantikus ökoház, ahol az apró örömöknek is nagy varázsa van

Helly Scholten és társa, Mark de Leeuw boldog részesei lehetnek a Rotterdam Egyetem kísérleti CHIBB , fenntartható ház projektjének.

Arjan Karssenberg vezetésével ugyanis az egyetem kifejlesztett egy “szélsőséges és innovatív koncepció” , aminek célja, hogy a ház minden értelemben fenntartható legyen. A család négy tagja (plusz egy kutya, két macska, és négy aranyhal) tehát úgy döntött, hogy a következő három évben segítői lesznek az egyetemi tesztelésnek és kipróbálják, hogy életképes-e a prototípus.

Az emeleten egy fürdőszoba és három hálószoba, melyek mindegyike rendelkezik saját ajtóval, a földszinten konyha és nappali van és egy fedett terasz. Az épület alapanyagai összhangban vannak a Cradle to Cradle filozófiájával, aminek a lényege, hogy az építkezés és során semmi sem megy veszendőbe, valamint biztosítja az optimális hő- és akusztikus komfortot.

A CHIBB-koncepció célja hogy optimálisan használja a nap, a fény erejét, a szél áramlását és a zöld terület mennyiségét. A felhasznált anyagokat hatékonyan használták, többnyire bio alapú és/vagy újrahasznosításra alkalmatlan. Az önfenntartó élelmiszerellátáshoz szürke vizet használnak.

-

A tervezésben résztvevők úgy döntöttek, hogy  nem telepítenek napelemet a házra, de a kiépített rendszer lehetővé teszi, hogy a 100 napenergiával fűtött csövek a vizet egy nagy puffer tartályba engedje. Az egyetem számítógépeken ellenőrzi az energia és hőmérséklet ellátottságát egész évben. A külső falon függőleges kert biztosítja a méh-barát élőhelyet.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.