Gleccserei kétharmadát veszítheti el Európa 2100-ig

A klímaváltozás következtében gleccserei kétharmadát veszítheti el Európa a század végéig, és ezzel a gleccserolvadástól leginkább veszélyeztetett egyik kontinens lenne – az amerikai Nature Geoscience szakfolyóirat szerint.

A lap által ismertetett tanulmány úgy véli, hogy világszerte a gleccserek 15-27 százaléka olvad el 2100-ig. A kutatás nem terjedt ki az antarktiszi jégtakaróra, amely a világon a jelenlegi édesvíz készlet 99 százalékát hordozza. Az Alpok gleccsereinél a tanulmány 75 százalékos csökkenést valószínűsít, Új-Zélandon ezt az arányt 72 százalékra teszi 2100-ig. A gleccserolvadás következtében – még az antarktiszi és grönlandi jégsapkák olvadásának beszámítása nélkül is – a tanulmány szerint globálisan 12 centiméterrel nőhet a világtengerek jelenlegi szintje. A vizsgálatot végző alaszkai egyetem kutatói 1961-2004 között rendelkezésre álló adatok alapján, 300 gleccser adatainak számítógépes modellezésével jutottak erre a következtetésre, úgy, hogy a globális, átlagos hőmérséklet-emelkedést 2100-ig a széles körben elfogadott 2,8 Celsius fokon valószínűsítették.

Ajánlott tartalom

Magyar műholdat visz a világűrbe Elon Musk cége

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.