Golfkedvelő denevérek

A golfpályákat nem szeretik a természetvédők, mert a manikűrözött gyep gyakran a természetes élőhely helyébe lép, a növényvédő szerek pedig károsítják az élővilágot. Egy amerikai ökológus szerint a denevérek még hasznot is húzhatnak a mesterséges zöld foltokból.

Az amerikai Delaware-i Egyetem kutatója Kevina Vulinec,  és hallgatókból álló csapata 22 éjszakát töltött a környék öt golfpályáján denevérfogó hálókat felállítva és ultrahangot észlelő detektorokkal mérve a denevérek aktivitását. Az ökológus az Amerikai Ökológus Társaság  éves találkozóján számolt be eredményeiről – közölte a Science magazin hírportálja. A denevérek leginkább az akadályként szolgáló kis tavak közelében és az utakat szegélyező parkszerű területeken fordultak elő. A szúnyogban gazdag környezet és az erdőszegélyek a természetben is vonzzák a denevéreket – magyarázta Vulinec. Mivel a környék denevéreinek természetes élőhelyei egyre inkább fogyatkoznak, a golfpályák fontos menedéket nyújthatnak az állatoknak. A csapat most a golfpályák rovarállományáról gyűjt információt, kutatását pedig jövő tavasszal folytatni kívánja. Az ökológus reméli, eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pályák kezelői “denevérbarátabbá” varázsolhassák területüket, hiszen ők is profitálnak a “biorovarirtók” jelenlétéből. Szerinte nem feltétlenül megfelelő hozzáállás, ha a természetvédelem csak szidja a golfpályákat – lehetőségként is lehetne tekinteni rájuk.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).